29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] TURIZAM U ENOGASTRONOMIJI – ”Vinski turizam je IN”


Projekt “Vinski turizam je in” koji provodi udruga Kutjevački vinari, a u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Kutjeva, Udrugom voćara i vinara “Vino-kap” iz Kaptola, udrugom Veteri castra te financijsku pomoć Ministarstva turizma i sporta nastavlja se prema predviđenom planu i programu. Gosti su bili studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja iz Požege kako  bi teoriju s nastave provjerili i na terenu. Ovoga puta tema je bila “Turizam u enogastronomiji”, uz vodstvo stručnog suradnika Ivana Marinclina u restoranu Kutjeva d.d.

Na početku, dvadesetak studenta druge godine enogastronomije i vinare pozdravio je Krunoslav Sontaki, predsjednik udruge Kutjevački vinari. Domaćin Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d. upoznao je okupljene s temom radionice “Turizam u enogastronomiji” – sljubljivanje hrane i vina.

O projektu “Zlatna Slavonija” i nastojanju da i gastro ponuda požeškog kraja postane prepoznatljiva poput vina, nazočne je upoznala Maja Jakobović,  direktorica Turističke zajednica Požeško-slavonske županije. Kroz radionice, edukacije i osposobljavanje ugostitelja vidljivi su rezultati tako da lokalna ponuda hrane postaje ravnopravna vinu. Nastojanja da se domaća hrana i pića koristi u ponudi prepoznali su gosti ne samo iz Hrvatske već i inozemstva.

Svoja praktična iskustva ugostitelja u provođenju projekta “Zlatna Slavonija”prenijela je Ena Pandžić koja sa suprugom vodi restoran “Zlatni lug” u Emovcima. Gosti sve više prepoznaju tradicionalnu gastro ponudu i sljubljivanje vina i hrane, ali ipak većina su tradicionalisti i traže obilne porcije klasičnog jela.

U praktičnom dijelu radionice Zoran Prpić, kuhar restorana Kutjeva d.d. pripremio je četiri jela. Uz predjelo od dva sira obitelji Ribičić iz Grabarja pilo se rose vino obitelji Jakobović iz Vetova i mlada Graševina Kutjeva d.d. Ova kombinacija se svidjela prisutnima.

Uz tamna mesa piju se crna vina, pa su se uz juneći biftek pila kupaža merlota i cabernet sauvignona pod imenom Mercs obitelji Krauthaker iz Kutjeva i nefiltrirani pinot crni obitelji Sontaki, također iz Kutjeva, koji je dvije godine odležavao u drvenoj bačvi.

Na kraju su se kušala i vina drugih članova udruge Kutjevački vinari.