14. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] Proslavljeno Martinje u Vinogradarstvu i podrumarstvu Krauthaker


Kod kutjevačkih vinara obitelj Ruže i Vlade Krauthakera među prvima se slavi Martinje, i to u pravilu nekoliko dana prije blagdana. Kod njih je to uvijek prvorazredni događaj, a na slavlju se okupi stotinjak uzvanika. Osim obitelji Krauthaker i Grgić, na Martinje dolaze poslovni partneri te poznate ličnosti iz društvenog i kulturnog života iz požeškog kraja, cijele Hrvatske i inozemstva, a svi su oni ljubitelji Krauthakerovih vina. I ove godine slavlje je uveličao čuveni vinogradar i podrumar iz Hrnjevca, Ivo Enjingi, koji je bio prvi vinski kum i koji je, prema riječima Vlade Krauthakera, nesebično pomagao ovoj obitelji u počecima bavljenja vinom.

Ceremonijalni dio krštenja mošta u vino obavljen je uz Vladu Bauera, vinskog kardinala, i asistenciju Vida Baloga, vinskog biskupa. Ministranti su bili dr. Antun Cimerman, požeški liječnik, i Drago Glasnović, požeški obrtnik. Dužnost novome kumu preuzeo je Stjepan Slišković, ugostitelj iz Makarske, dugogodišnji prijatelj Krauthakerovih. Dužnost novome predao je prethodni kum Davor Juričić, poduzetnik iz Zagreba.

Okupljenima se u kraćoj nadahnutoj propovijedi obratio biskup Balog te im između ostalog poručio da budu oprezni: “Jer ni jedna bolest nije zdrava”. Svima njima su u ime domaćina darove predali kći Martina i zet Ivo Grgić.

Za glazbu i pjesmu bili su zaduženi Mirko Žiga Švenda, pjevač iz Zagorja, i Mate Grgat, izvođač opernih arija, Boris Ćiro Gašparac, popularni pjevač iz Zagreba inače rođeni Požežanin, Ivo Rajić na gitari te tamburaši “Rubata” iz Slavonskog Broda.

Kao i uvijek kod Krauthakerovih, bilo je obilje raznovrsne hrane. Za dobrodošlicu suhomesnati naresci i raznovrsni sirevi. Za večeru brojna jela pripremio je Miro Dolovčak, profesionalni kuhar. Slastice, raznovrsne torte i kolače spravili su Čičak d.o.o. vlasnika Ivana Čička iz Valpova i Hotel Waldinger vlasnika Berislava Mlinarevića iz Osijeka. Uz mlado, tek “kršteno” vino, pila su se i vrhunska vina starijih godišta. Veselje je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

Tekst/foto: Pozega.eu