18. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] Edukativna predstava – Dohvati svemir


U Kinodvorani Kutjevo održano je nevjerojatno putovanje kroz svemir koje je oduševilo publiku svih dobnih skupina. Edukativna dječja predstava pod nazivom “Dohvati svemir” predstavila je gledateljima fascinantan svijet svemira kroz suradnju stručnog tima astrofizičara iz Zvjezdarnice Zagreb i kreativnog tima Boom! teatra. Ova predstava, koja je dobila preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, ponudila je svojim posjetiteljima priliku da se dublje upuste u tajanstvene i često enigmatične aspekte svemira.

“Dohvati svemir” prati priču o bratu i sestri, Darku i Zvjezdani, koji su vođeni radoznalošću i znatiželjom odlučili krenuti na nezaboravno putovanje kroz svemir. Ova dinamična dječja predstava nudi ne samo edukaciju, već i zabavu, stvarajući idealan spoj obrazovanja i razonode. Tijekom putovanja svemirom, gledatelji su zajedno s junacima istraživali neka od najzagonetnijih pitanja koja nas okružuju.

Jedno od ključnih pitanja koje se postavljaju u predstavi jest: “Je li Pluton planet ili nije?” Ovo pitanje izazvalo je brojne rasprave i kontroverze u svijetu astronomije, a predstava je pružila priliku da se detaljno istraži ovaj zanimljiv fenomen. Gledatelji su također saznali o pojmu “perzeidi” i njihovom značaju u svemiru te su istražili tajanstveni svijet crnih rupa. Osim toga, otkrivena je i Zemljina “sestra”, tj. planet koji dijeli neke sličnosti s našom domovinom, te su razlozi zašto je to tako detaljno objašnjeni.

U predstavi su briljirali Martina Čvek i Kruno Bakota, koji su utjelovili likove Darka i Zvjezdane, brata i sestre koji su nas vodili na ovo nevjerojatno putovanje. Njihova izvedba je bila iznimno angažirana i emotivna, što je doprinijelo autentičnosti priče. Također, posebno se ističe “sofisticirani” robot koji je bio vjerni pratitelj junaka tijekom njihovih avantura.

Predstava “Dohvati svemir” nije samo obogatila svijest gledatelja o svemirskim tajnama, već je i potaknula radoznalost prema znanosti i istraživanju svemira. Cilj predstave bio je obogatiti znanje o svemiru i inspirirati mlade generacije da sanjaju o budućim istraživanjima i otkrićima u svemirskom svijetu.

Nakon završetka predstave, astrofizičar je prisutnima strastveno prezentirao fascinantne činjenice i tajne svemira. S entuzijazmom je dijelio svoje znanje o zvijezdama, planetima, crnim rupama i drugim čudesima svemira, pružajući dublje razumijevanje o svemirskim tajnama koje su predstavljene tijekom predstave “Dohvati svemir”. Njegova prezentacija je dodatno obogatila iskustvo publike i potaknula ih da postave dodatna pitanja te prodube svoje znanje o svemiru.