24. svibnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Europska razvojna agencija: Najave novih natječaja i novi broj Kutjevačkog lista

Kutjevački list

Razvojna agencija Grada Kutjeva uskoro očekuje objavu natječaja za mjere 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” čija je svrha pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i za mjeru 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” na koji se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine, a planiraju financirati mnogobrojne aktivnosti kao npr. kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i dr.

Trenutno su na portalu e-Savjetovanja otvoreni nacrti za oba natječaja nakon čega se očekuje raspisivanje istih u listopadu ili studenom.

Prema trenutnim nacrtima uvjeti prihvatljivosti su ostali približno isti ali su se promijenili kriteriji odabira tako da:

Za mjeru 6.3.1. . “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” bodovi se raspoređuju prema ekonomskoj veličini gospodarstva, ulaganjima u prioritetne sektore (sektor stočarstva, sektor voća/povrća, ostali), plaćenim doprinosima po osnovi poljoprivrede, indeksu razvijenosti JLS, pozitivnom utjecaju na okoliš te sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Za mjeru 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” bodovi se raspoređuju na ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva, je li korisnik upisan kao nositelj, ulaganjima u prioritetne sektore (sektor stočarstva, sektor voća/povrća, ostali), indeksu razvijenosti JLS, pozitivnom utjecaju na okoliš te sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, stručnu spremu i radno iskustvo korisnika te područja s prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima.

Također, djelatnici ERA-e trenutno rade na pripremi novog broja Kutjevačkog lista koji će izići početkom rujna.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti djelatnicima Europske razvojne agencije.