24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Dobar urod šljive kod obitelji Mitrović iz Lukača


Ovogodišnja berba šljive u voćnjaku obitelji Andrije Mitrovića iz Lukača je završena. Urod je bio obilan čime se ne može pohvaliti većina voćara. Šljiva je na tržištu bila tražena uz izuzetno dobru otkupnu cijenu, dvostruko veću nego prošle godine.

Sve je pogodovalo šljivi ove sezone kod Mitrovićevih. Obilna cvatnja, dobra oplodnja cvijeta i izostanak kasnih mrazeva. Urod ovisi i o rezidbi, gnojidbi i zaštiti što je na vrijeme i stručno obavljeno. Sve u svemu, godina koju će ova obitelj dugo pamtiti.

Mitrovići imaju nešto više od pet hektara mladih nasada šljiva. Riječ je o sortama stenli, ali najviše je poznatih čačanskih selekcija imena najbolja, rodna i ljepotica. poslove oko šljivika sve više preuzima Andrijin sin Josip, mladi agronom koji je ostao raditi na obiteljskom imanju.

Najviše je bilo konzumne šljive koju je preuzeo otkupljivač iz Slatine za preradu u marmelade i džemove, a nešto manje će završiti uskoro u pečenju rakije. U šljiviku i vinogradu većinu poslova obavljaju sami što im olakšava mehanizaciju koju su kompletirali. Povremeno su uzimali sezonske radnike koje se u zadnje vrijeme sve teže nalazi. Obitelj Mitrovića su i poznati vinogradari u čijem se podrumu čuva i pije vrhunska graševina.