Ivo Enjingi, poznati vinogradarar i vinar iz Hrnjevca započeo je ovogodišnju berbu. Prvo se bere pinot sivi, a potom će i ostale sorte obzirom na dozrijevanje i odnos sladora i kiselina u grožđu.
Uglavnom, pred beračima i kombajnom za grožđe je veliki posao jer se mora obrati gotovo 65 hektara vlastitih vinograda. Ivo procjenjuje da će berba trajati i početkom listopada kada bi se bralo grožđe za kasne berbe i predikate.
Ova je godina bila zahtjevna za Enjingijevu ekološku proizvodnju. Ovo ljeto je obilovalo padavinama i pojavi bolesti. Ipak, zahvaljujući južnim pozicijama vinograda na obroncima Krndije i puhanju blagih vjetrova izostale su veće štete. Krajem kolovza i početkom rujna usljedili su dani s dosta sunca , što je pogodovalo lozi. Prinosi su na razini prošle godine a kvaliteta grožđa je dobra tako da će graševina i druge sorte dati vrhunska vina.
Više priča
Staze spremne za Martinje: Kutjevački planinari na djelu
[NAJAVA] Martinje u Kutjevu: Uživajte u vinskoj tradiciji i veselju
Graševina i Kutjevo na dalekim gostovanjima, Ovčare na domaćem terenu dočekuju Lipu