22. listopada 2021.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Berba grožđa 2021.: prednosti i nedostaci strojnog branja i berbe s rabotom

berba grožđa 2021. Kutjevo

Godina 2021. bila je, kao i prethodna, izazovna za vinare i vinogradare s kutjevačkog područja. Osim pandemije koronavirusa koja je utjecala na prodaju i distribuciju vina, 25. lipnja 2021. tuča je pogodila područje Grada Kutjeva i na nekim nasadima ostavila velike posljedice.

Bez obzira na nevolje i poteškoće, naši su vinari pokazali upornost i uspješno su radili tijekom ljetne sezone. Ono što je stiglo s jeseni berbe su koje ni ove godine ne donose ništa lošije plodove nego inače. Ipak, nasadi koji su zahvaćeni tučom donijeli su manje uroda što je bilo i za očekivati.

Kako bismo čuli zanimljiva mišljenja o načinu obavljanja berbe, obišli smo obitelj Bodegrajac tijekom njihove berbe u Mitrovcu te obitelj Tandara koji su svoju berbu grožđa gotovo priveli kraju. Naime, obitelj Bodegrajac grožđe bere pomoću stroja/berača, dok je kod obitelji Tandara i dalje uvriježena ručna berba s rabotom.

U obitelji Bodegrajac već četiri godine grožđe se bere strojno

Porazgovarali smo sa supružnicima Krešimirom i Marijanom Bodegrajac o prednostima i nedostacima strojnog branja:

“Prije četiri godine odlučili smo se na kupovinu vučenog berača za grožđe. S obzirom na to da se do tada nismo susretali s takvim načinom berbe, morali smo se učiti od početka nekim razlikama u odnosu na ručnu berbu. Trebale su nam otprilike dvije berbe da savladamo sve nepoznanice te da uskladimo berbu grožđa i preradu u vinariji. Sada, kada smo sve uskladili prema količini ubranog grožđa i količini grožđa koju preradimo u vinariji, izgleda dosta dobro. Strojna berba grožđa ima dosta prednosti u odnosu na ručnu berbu grožđa jer smo učinkovitiji i efikasniji s puno manje radne snage što je danas, kad imamo problem s nedostatkom radne snage, velika prednost. Što se tiče kvalitete ubranog grožđa strojnim načinom, ne vidimo nikakvu negativnu razliku što upravo dokazuje vino graševina iz berbe 2019. godine koje je ocijenjeno kao vrhunsko vino KZP. Jedini nedostatak strojne berbe u odnosu na ručnu berbu je taj što sada nema one priče, žamora, smijeha i pjesme na koje smo navikli u tradicionalnim ručnim berbama”, komentiraju za kutjevački.hr.

Što se tiče ovogodišnje vinogradarske godine kažu: “Ova vinogradarska godina bila je dosta zahtjevna jer je od samog proljeća do berbe bilo dosta vremenskih neprilika koje su znatno otežale proizvodnju. U 6. mjesecu na lokaciji Lukač došlo je do velike tuče koja je doslovce više nego prepolovila urod. Ovih dana privodimo berbu kraju te se nadamo da će i ovogodišnja vina biti vrhunska.”

Tradicionalni način berbe i dalje uvriježen kod obitelji Tandara

Kod obitelji Tandara dočekala nas je Marijana, jedna od vlasnica vinarije Tandara. Također nam je rekla svoje mišljenje o tome koji način berbe grožđa smatra praktičnijim:

“Puno je to ljudi – sto ljudi, sto ćudi, bude stvarno i teških dana. Ručno branje ima svoje prednosti, ali ja sam za koncept da svake druge godine odradimo berbu beračem, čisto da se loza malo oporavi. Financijski je berba s rabotom puno zahtjevnija – svaki dan dnevnice dajemo na ruke, a i one su dosta velike. Što se tiče traženja rabote, s tim nemamo problema, čak nam se i javljaju pa moramo odbijati. Stvarno se trudimo i cijenimo radnike, počastimo ih i nikad im ništa od jela i pića ne nedostaje. Ako mene pitate, ja sam definitivno za berač“, komentira Marijana za kutjevački.hr.

Osvrnula se i na ovu godinu pa priča da problema s tučom i općenito vremenskim nepogodama nisu imali: “Nismo imali problema s vremenom, ali jedan nam je vinograd divljač kompletno obrstila. S obzirom na situaciju, sezona je prošla super, ne možemo se žaliti.”

Kad smo ju pitali što bi njezina majka Zorica odgovorila na isto pitanje kaže: “Majka je više za koncept ručnog branja. Možda i zato što se ručnim branjem grožđe ne gnječi toliko, ne gubi toliko na kvaliteti, iako ovisi sve o sorti. Ipak, ima stvarno puno modernih berača koji vrlo precizno beru, bez puno lišća, nekih viškova i s minimalnom štetom. Ti možeš berbu obaviti u tri dana i to točno kad ti pogoduju svi parametri i vanjski uvjeti”, priča i završava sa svijetlom točkom ručne berbe. Naime, kaže da se uvijek pojedinci istaknu svojim radom i pozitivnom energijom pa tako izdvaja Jelicu Križanović kao najveseliju beračicu koja obavezno zapjeva kako bi oraspoložila sve prisutne. To motivira i druge na rad, a gospođa Marijana naziva ju dobrim duhom berbe.