18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Andija Bošković je čuvar kutjevačke baštine

 

Andrija Bošković je veliki zaljubljenik u povijest i čuvar kutjevačke baštine pa ćemo svakog četvrtka donijeti priču ili zapis iz njegove bogate riznice sjećanja koju je ovjekovječio i zabilježio u brojnim knjigama putem pisane riječi, ali i u svojoj zbirci predmeta koju čuva u svom malom muzeju.

Andrija Bošković je rođen u Crnićima (BIH) gdje je proveo djetinjstvo do odlaska na odsluženje vojnog roka u Našice i Požegu. Nakon odsluženja se vraća u rodno mjesto te se nedugo nakon toga odlučuje na odlazak u Čaglina na radno mjesto tajnika, a vrlo brzu prelazi na mjesto tajnika kutjevačke škole gdje provodi narednih sedam godina te se nakon toga poslovno seli u Ploče u jednu građevinsku tvrtku, ali vrlo brzo se vraća u Bektež. Iduće radno mjesto je u Orahovici, a tada dolazi i hrvatsko proljeće i Matica Hrvatska u turbulentnom razdoblju života. Kutjevo je bilo naredna destinacija i uloga pravnog referenta u Kombinatu gdje je proveo najveći dio svoga radnog vijeka.

Živuća kutjevačka enciklopedija kroz svoj životni put razvijao je ljubav prema konjima pa je do sada objavio sedam knjiga, a još dvije su spremne za tiskanje. Osim tematike uzgoja i brige o ovoj plemenitoj životinji Andrija je obradio i teme planinarstva, lovstva i ribarenja. Nakon molbe iz kutjevačke knjižnice počeo je obrađivati temu konjogojstva kao veliki zaljubljenik i posjednik ovih životinja. Tražeći materijal za pastuharnicu Kutjevo i njene Lipicance naišao je na krasnu i zanimljivu građu o planinarstvu, lovstvu i ribarenju. Ističe se rodovnik svih konja iz pastuharnice Kutjevo.

Iznimno vrijednu zbirku starih predmeta posjeduje ovaj ljubitelj povijesti pa je u prostoriji štale stare 300 godina napravio pravi mali muzej s predmetima iz bliže i dalje povijesti od kojih se ističe kubura iz 1715.godine. Stara oruđa i pomagala preplavila su zidove ovoga muzeja koji potiče maštu i vraćaju u stara vremena, a tome treba i pridodati još jednu knjigu ovog marljivog sakupljača pod nazivom Kutjevo – kako je nastala etno zbirka. Knjiga pod naslovom Iz stare škrinje Kutjeva – zapisi o ljudima jednog vremena čeka na svoje tiskanje.

Ispred malog muzeja velike kutjevačke baštine koji je prvotno predstavljao karantenu za konje stoji ponosni bijeli pastuh izrađen od drveta i plastične mase.  To je konj češke pasmina Favory 372 koji je predstavljao Kutjevo na izložbi u Aachenu 1938. Od 600 konja iz 17 država svijeta Kutjevo je dobilo 3 prve nagrade, a iza su ostali Mađari i Nijemci kao domaćini. Malo je poznato da je jedinstvena škola lakih jahača pokrenuta u Kutjevu kao prva u Europi.

Prekrasna i sadržajna zbirka krije mnoge priče pa svaki predmet ima svoju, a Andrija ih sve brižno čuva i rado prepričava. Svi predmeti koji su stigli kao donacija u ovaj mali muzej imaju svoje porijeklo i zapis iz čijeg su vlasništva prešli u kolekciju. Razna oruđa, oružja, zvona, glineni poklopac za pečenje rakije, fotografije te mnogi drugi predmeti ostat će sačuvani u ovoj zbirci zahvaljujući velikom ljubitelju povijesti i starina Andriji Boškoviću.