28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Oproštaj župljana na svetoj misi zadušnici od vlč Marijana Đukića

Danas je s početkom u 10 sati posljednji puta na misnom slavlju u svojoj župi svojim zemaljskim tijelom u lijesu ispred oltara na otvorenom boravio preminuli župnik Marijan Đukić. Za njega je služena misa zadušnica koju je predvodio biskup msgr Antun Škvorčević te uz prisustvo brojnih vjernika naše župe ispratio tijelo vlč Marijana prema svojem Domaljevcu gdje je također danas predviđen i ukop tijela koje je izdalo nepokolebljiv duh našega župnika. Podsjetimo da je upravo na Dušni dan (2. studenog 2020.) prestalo kucati srce našeg župnika u požeškoj bolnici.

Oproštajnim se govorom od pokojnog vlč Marijana u ime braće svećenika oprostio Mario Sanić, dekan Kaptolačkog dekanata dok je glas župljana župniku bio upućen kroz riječi vjeroučiteljice Marijane Miškić koja je istaknula da je u deset godina službovanja u našoj župi vlč Marijan Đukić puno toga napravio po pitanju infrastrukture svih župnih vjerskih okupljališta, ali na podizanju one naše unutarnje vjerske infrastrukture. Na koncu je biskup msgr Antun Škvorčević uz oproštajne riječi poručio kapelanu vlč Dejanu Iliću neka nastav tamo gdje je stao naš župnik Marijan. Oproštajnoj misi zadušnici nazočio je i naš gradonačelnik Josip Budimir koji nije propustio prigodu ispratiti na posljednje putovanje našeg dugogodišnjeg duhovnog pastira.

Marijan Đukić je bio župnik naše župe od 2010 do Dušnog dana 2020. Rođen je 10. lipnja 1954. godine u Domaljevcu u obitelji oca Mate Đukića i majke Kate rođene Lučić. Školovao se u Domaljevcu, Dječačkom sjemeništu Paulinum u Subotici i u Đakovu. Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1979. godine u Starom Žedniku kod Subotice. Od 1979- do 1980. godine bio je kapelan u Župi Sv. Terezije (katedrala) u Subotici. Kapelanom u Bačkom Monoštoru bio je od 1980. do 1984. godine. Župnikom u Đurđinu bio je od 1984. do 1992. godine. Tada zbog ratnih okolnosti dolazi u Končanicu, gdje je 20. prosinca 1992. godine imenovan župnikom. Tu je ostao do 1996. godine kada je imenovan župnikom u Dežanovcu kod Daruvara gdje je ostao do 18. kolovoza 2000. godine.

Nakon toga je imenovan župnikom u Davoru. U Davoru je 2005. godine uredio župnu crkvu iznutra i preuredio njezino svetište, a 2006/2007. sagradio je novu ogradu oko crkve. Nakon što su općinske vlasti otkazale gostoprimstvo časnim sestrama u svom prostoru 2007. je preuređena i dograđena gospodarska zgrada za stan časnih sestara. Od veljače 2002. godine, nakon smrti Pere Anića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, upravitelja orubičke župe, upravljao je Đukić i župom u Orubici. Nedjeljom su Orubičani imali redovitu misu, a u radne dane »za prve petke« i subotom. Marijan Đukić privremeno je upravljao Župom Orubica od 31. svibnja 2007. do 11. kolovoza 2007, kada je za župnika došao vlč. Milivoj Knežević. Župnikom u Davoru ostaje sve do kolovoza 2010. a od kolovoza 2010. postaje župnik u Kutjevu gdje je časno obnašao svoju službu sve do dana kada ga je Gospodin odlučio pozvati k sebi.