29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Autentična ponuda koja uvažava specifičnost ruralnog prostora budućnost turizma

Turizam je razvojna šansa za ruralna područja, pri čemu valja izbjeći pretakanje urbanog i masovnog u taj prostor, ističu stručnjaci uz Svjetski dan turizma 27. rujna, koji je ove godine posvećen temi “Turizam i ruralni razvoj”.

Svjetska turistička organizacija UNWTO ovogodišnju temu Dana turizma odredila je prije pandemije, a potražnja za turističkim uslugama u ruralnim područjima ove godine je izraženija nego u gradovima i velikim destinacijama.

Razlozi su većim dijelom zdravstveni, jer su se zbog brige za zdravlje i pridržavanja epidemioloških mjera, poput fizičke distance, ljudi okrenuli bližim odredištima više uronjenima u prirodu, bez velikih smještajnih kapaciteta i masovnosti.

Slično se dogodilo i u Hrvatskoj te Srbiji, kao i u Crnoj Gori, iako nešto manje, jer se u toj zemlji zbog njezine relativno male veličine, turizam još uvijek većinom odvija uz more i u većim mjestima/gradovima, istaknuli su stručnjaci koji se uz ostalo bave ruralnim turizmom iz te tri zemlje na online panelu “Razvoj turizma u ruralnim područjima” uoči Svjetskog dana.

Predavač na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru Ilija Morić, ujedno i vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, naglasio da za ruralni prostor struka treba ponuditi rješenja.

“Ne treba nam urbani turizam koji se preselio u ruralni prostor, nego autentična ponuda koja uvažava sve specifičnosti tog prostora cijele godine i to onda može biti šansa za razvoj tog prostora. To ne može biti jeftina ponuda, iako se to često očekuje, jer se oduvijek mislilo da se na selu može nabaviti nešto povoljnije nego u gradu. Nije problem ni infrastruktura, jer ponekad je prednost i nerazvijenost kraja, pa i pastirska naselja po planinama bez vode i struje mogu biti atraktivna, ali je važno ne dopustiti apartmanizaciju u tom prostoru i slično što se događa na obali“, istaknuo je Morić.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na poveznici u članku kojeg donosi AGROKLUB.COM.