29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

HPD Vidim osvojio i alpski vrh Castor (4226)

Mala, ali odabrana ekipa osvojila je jedan četiritisućnjak smješten u Alpama – Castor Monte Rosa. Među njima se našao i jedan član HPD Vidim Miroslav Lukačević pa ispod teksta pogledajte simpatičan video uradak i glazbeni nastup promrzle ekipe na visokoj nadmorskoj visini kao i fotogaleriju sa zahtjevnog uspona.

Za ovu godinu smo izabrali uspon na jedan vrh u Penninskim alpama i masivnu Monte rosa vrh Castor 4226 m. Prolazna nam točka za uspon na Castor bio je planinarski dom Rifugio, do tamo se dolazi prvom žicom iz mjesta Staffala koja nas diže do Colle Bettafora na 2731 m. Od tog mjesta planinarenje grebenom do doma na 3585 m nekih 3 sata hoda i to nam je bio cilj prvog dana. Drugo jutro rano ustajemo nakon doručka, započinjemo s usponom na sam vrh, a na vrhu uz hladan vjetar i minus temperaturu stižemo za manje od 3 sata hoda.  Prelijepi pogled na okolne vrhove kud god pogled seže, nakon uspona slikamo se pjevamo i sviramo, a potom slijedi brz povratak prema planinarskog domu i dalje prema žičari koja će nas spušta do našeg vozila. Još jedna uspješna alpska avantura je za nama, a svi članovi uspješno su se popeli na ciljani vrh. Slavonska ekipa bila je: Miroslav Lukačević (član HPD Vidim), Marko Lukačević, Tomislav Galić, Tomislav Bogojević i Dražen Mlinarić – rekao je za kutjevački.hr “glasnogovornik” hrabre družine Dražen Mlinarić koji je čest gost našeg planinarskog društva i “supenjač” naših članova u brojnim planinarskim avanturama na koje je kao član GSS-a već odavno navikao.

Castor se nalazi u Penninskim Alpama na granici Švicarske (dolina Valais) i Italije (dolina Aoste). To je viši vrh iz skupine blizanaca (Zwillinge), drugi je Pollux 4092 m, nazvani po blizancima iz rimske mitologije.S vrha Castora pruža se pogled na susjednu grupu Breithorn, nezaobilaznog Matterhorn, Gran Combin, masivu Mont Blanc i Gran Paradiso. Na istoku se pruža pogled na zapadni i istočni Lyskamm i ostatka vrhova iz skupine Monte Rosa, Nordend, Dufourspitze, Zumsteinspitze, Punta Gnifetti, Parrotspitz, Ludwigshohe, Corno Nero, Balmenhorn, Piramide Vincent i Punta Giordani. Sa sjevera dominiraju planine iznad doline Valais a na jugu Monviso.

NA vrhu se začula i tamburica uz pjesmu Seoska sam lola pa pogledajte kako izgleda izvedba slavonske narodne pjesme na visini od preko 4000 metara na poveznici – CASTOR.