20. rujna 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] Vinko Krsnik na Marijanskom zavjetu za Domovinu: Hodočasnički put časti i sjećanja od Splita do Trilja


Marijanski zavjet za Domovinu je hodočašće koje se proteže od Osijeka do Dubrovnika i traje 75 dana. Ovaj zavjet povezuje hodočasnike kroz mnoga marijanska svetišta diljem Hrvatske, od istoka do juga, a nosi posebno značenje i sjećanje na hrvatske branitelje i sve one koji su izgubili živote u Domovinskom ratu.

Planinar Vinko Krsnik iz Kutjeva proveo je tri dana hodočasteći od Splita do Trilja, pokrivajući rute Split-Dugopolje, Dugopolje-Sinj, i Sinj-Trilj. Prvog dana, unatoč kiši koja ih je iznenadila, hodočasnici nisu odustali i nastavili su prema Dugopolju. Sljedeća dva dana bila su sparna i teška za hodanje, ali blagi povjetarac im je olakšao put. Posebna čast za Vinka bila je nošenje zastave od Sinja do Trilja, čime je odana počast našim borcima i svima koji su izgubili živote u ratu.

Tijekom hodočašća, Vinko je imao priliku upoznati mnoge ljude, kako one koji su također hodali, tako i one koje su sreli na putu. Nada se da će jednoga dana proći cijelo hodočašće od Osijeka do Dubrovnika, kako bi do kraja ispunio svoj zavjet i povezao se s ovim svetim putem.

Na kraju, Vinko je izrazio svoju čast i ponos što je mogao predstavljati svoju župu u ovom hodočašću, koje nosi duboko duhovno značenje i povezuje sve krajeve Hrvatske kroz zajedničku vjeru i sjećanje.