20. rujna 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] Sajam komunikacije – komunikacijska ploča


Projekt Prepoznaj, pokaži, nauči, kojemu je nositelj Udruga roditelja, djece i osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra Mali princ iz Požege, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanje priveden je kraju Sajmom komunikacije u sklopu kojega su postavljene komunikacijske ploče uz objekte nekoliko osnovnih škola i jednog vrtića. Kroz projekt su radili radionice edukacijskog tipa, a stručni suradnici su bili psiholozi, edukacijski rehabilitatori i logopedi koji su obilazili škole i vrtić kao partnere u projektu.

Događaj je vodila Ivana Kljaić mag. rehab. educ iz Sinapse – kabineta za razvojnu procjenu i podršku iz Slavonskog Broda, a u nazočnosti učenika i njihovih učitelja, te stručnog osoblja škola, a sve je bilo edukativnog karaktera jer su sudionici upoznati s pojmom potpomognuta komunikacija te zašto je ona važna za djecu koja imaju teškoće u komunikaciji.

Postavljanje komunikacijskih ploča je usmjereno da se osvijesti ne samo odgojno obrazovne djelatnike nego i širu javnosti za potrebom i inkluzijom općenito u društvu. U ovoj prigodi kutjevački osnovci pokazali su velike zanimanje za korištenje komunikacijske ploče smještene u parku kod dvorca u Kutjevu. Partner na projektu bila je i naša Osnovna škola Zdenka Turkovića Kutjevo, a projektu je podršku kroz sufinanciranje pružio i Grad Kutjevo.

-Cilj je uključivanje osoba s invaliditetom u društvo, ne samo fizički, već stvaranje jednog ravnopravnog odnosa između svih članova društva – to je inkluzija. Među barijerama postoji i komunikacijski element. Veliki postotak osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju ima komunikacijski problem, a postavljanjem ovih komunikacijskih ploča omogućava da lakše komuniciraju sa svojim vršnjacima i bliskim osobama. Nije vrijednost te ploče samo praktične prirode, njezina sama prisutnost djeluje pozitivno na svijest svih drugih osoba i članova društva koji ju vide. Mi često komunikaciju shvaćamo olako, kao da se ona podrazumijeva, ali problem može biti puno dublji i oni koji imaju komunikacijskih teškoća, trebaju u tome sustavniju podršku. Da bi društvo znalo reagirati s tom sustavnijom podrškom, ono prvo mora biti svjesno, a ploča ima to značenje – da razvija svijest članova društva – rekla je Ivana Kljajić.