29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Udruga ”Mali princ” – PREPOZNAJ, POKAŽI I NAUČI


Na temelju provedenoga Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023., Ministarstva znanosti i obrazovanja, Udruga roditelja, djece i osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra „Mali princ“ osigurala je 96.583,47 kuna bespovratnih sredstava za projekt Prepoznaj, pokaži i nauči!

Ukupni proračun projekta iznosi 101.666,81 kuna, a partneri na projektu su OŠ “Ivan Goran Kovačić” Velika, OŠ Vilima Korajca Kaptol, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Stjepana Radića Čaglin, OŠ Julija Kempf Požega, OŠ “Mladost” Jakšić i Dječji vrtić „Velika“. Tehničku pomoć u pripremi i prijavi projekta pružili su djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ – Panora.

Jedan od ciljeva projekta je olakšati odgojno-obrazovnim djelatnicima rad s djecom s poteškoćama u učenju, što podrazumijeva usvajanje specifičnih vještina i znanja. Djeca s poteškoćama u učenju zahtijevaju posebnu pozornost u procesu odgoja i obrazovanja. Nužno je stoga osigurati im posebnu brigu za vrijeme školovanja.

U projektu će mobilni tim sastavljen od stručnjaka (logoped, psiholog, rehabilitator) educirati odgojno-obrazovne djelatnike u 6 osnovnih škola i jednom vrtiću te pružiti stručno savjetovanje odgojno obrazovnim djelatnicima i djeci i mladima uključenim u projekt.

Edukacije odnosno radionice organizirat će tijekom školske godine 2022./2023. Primarni cilj ovog projekta nije samo pomoći djeci s teškoćama da se što bolje integriraju u vrtić, školu ili širu okolinu, nego je cilj projekta dobrobit za čitavo društvo, za čitav odgojno-obrazovni sustav i za svu djecu.

Kroz čitav projekt poseban naglasak će se staviti na izgradnju tolerancije, uvažavanje individualnih razlika, poštivanje dostojanstva svakog pojedinca te kreiranju međusobne interakcije i društvenih odnosa. Socijalna inkluzija djece s teškoćama u razvoju i njihovih vršnjaka koji nemaju teškoća daje mogućnost svoj djeci da uče, igraju se i žive zajedno, te da se razvijaju u osobe koje razumiju i poštuju jedni druge.

Kroz projekt će također biti nabavljene i komunikacijske ploče koje će biti predstavljene kao jedan od oblika potpomognute komunikacije, a koriste se kako bi se komunikacijske vještine pojedinca unaprijedile za funkcionalnu i učinkovitu komunikaciju.