27. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vrijedni tamburaši pripremaju božićni koncert


Jučer smo posjetili Kutjevački tamburaški orkestar na jednoj od njihovih proba na kojima marljivo i vrijedno vježbaju svakog tjedna.

Ambiciozna mlada ekipa već dugi niz godina aktivno djeluje s ciljem očuvanja kulturne baštine, promicanjem tamburaške glazbe te učenjem mladih sviranju tambure. Kutjevački tamburaški orkestar registriran je kao neprofitna udruga građana od  2018. godine, ali njegovo neformalno postojanje seže deset godina prije, kada su se mladi počeli okupljati i svirati na inicijativu kutjevačkih Garavuša. Danas orkestar vodi Ivan Karadža, magistar glazbe, obrazovan i talentiran mladi glazbenik.

Nažalost, zbog koronavirusa, tijekom 2020. i 2021. orkestar nije redovno održavao probe, koncerti su odgođeni i djelovanje udruge bilo je otežano. Ove godine orkestar je krenuo s redovnim radom, ekipa se kompletirala i svakog utorka uživaju na zajedničkim probama, vježbaju i druže se. U lipnju su organizirali svoj Godišnji koncert koji je iznimno dobro posjećen, u studenom su gostovali na smotri starogradskih pjesama i plesova „Na te mislim“, a sada pripremaju svoj tradicionalni božićni koncert. Božićni koncert pod nazivom „Zažmiri i zaželi“ održat će se zadnju adventsku nedjelju, 18. prosinca 2022. godine, s početkom u 19:30 sati u kinodvorani Kutjevo. Na koncertu ćete imati prilike uživati u skladbama koje su pripremili članovi orkestra i njihovi gosti. Orkestar će i ove godine uveličati ponoćku u župnoj crkvi Rođenja BDM u Kutjevu, što tradicionalno rade od 2010. godine.

Orkestar trenutno broji 20-ak članova, tu su mladi učenici Glazbene škole Požega, Područno odjeljenje Kutjevo koji se priključuju orkestru nakon trećeg razreda Glazbene škole, ali i oni stariji članovi, danas odrasli ljudi koji uz svoje poslove i obaveze odvajaju dio slobodnog vremena za orkestar.

Za 2023. godinu imaju velike planove, organizaciju dva vlastita koncerta, gostovanja u drugim gradovima, ali i putovanja i druženja jer je su to nezaboravna iskustva na kojima se sklapaju nova poznanstva i prijateljstva. Najveća im je želja vlastiti prostor za probe, a nadaju se da će im se ta želja tijekom 2023. i ostvariti. Ovim putem zahvaljuju Gradu Kutjevu koji im kroz financijske potpore svake godine osigura sredstva za redovan rad, nabavu potrebne opreme i organizaciju koncerata. Rad orkestra prati i Župa Kutjevo, a tu su i vinari koji ih uvijek podržavaju i vjerni su sponzori i važan oslonac radu ove udruge.

Kutjevački tamburaški orkestar poziva sve mlade zaljubljenike u tamburu, ali i one stare članove koji su kroz ovih 14 godina svirali u orkestru, da se priključe ekipi na zajedničkim druženjima. Uz stručno vodstvo i vesele članove dobra zabava i kvalitetna edukacija su zagarantirani.