29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda 7. svibnja u Krapini

Podsjećamo naše OPG-ovce da Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom organizira 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda koji će se održati 7. svibnja 2022. godine u gradu Krapini. U obilježavanje se uključila i Hrvatska pošta, koja treću godinu 14. travnja izdaje prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom. Tako se ove godine mogu kupiti poštanske marke s motivima Varaždinskog klipiča, Slavonskog meda i Paškog sira.

Krajnji cilj proizvođača nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već dodana vrijednost proizvoda koju proizvođači koriste u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda te podizanju svoje konkurentnosti na lokalnom tržištu i na zahtjevnom tržištu Europske unije. Jamstvo originalnog proizvoda je znak za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda, a koji jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

U cilju promocije hrvatskih zaštićenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Letak namijenjen potrošačima i Katalog hrvatskih zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a svi detalji se nalaze na poveznici.

IZVORNI LINK