29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Otvoreno pismo Gradskog odbora HSU Kutjevo: Vratimo ime našoj Krndiji


Gradski odbor Hrvatske stranke umirovljenika na svojoj posljednjoj sjednici, između ostalih točaka dnevnog reda, na prijedlog jednog člana, raspravljao je i o Krndiji u sklopu Parka prirode Papuk. Jednoglasno je donesen zaključak da se s ovom problematikom upozna šira javnost.

Naime, park prirode Papuk osnovan je 1999. g. Na području Požeško-slavonske županije park prirode obuhvaća šumske predjele općina; Kaptol, Velika, Brestovac i područje grada Kutjeva. Na području Virovitičko-podravske županije zahvaća područje općina Voćin i Čačinci te područje grada Orahovice. Ukupna površina parka je 336 km2. Dakle, u sklopu parka je i dobar dio Krndije koja se proteže u dužini 30 km. Granica na zapadu je Češljakovački vis, a na istoku su padine Krndije do blizu Đakova. Kolika je površina Krndije u sklopu parka nismo uspjeli naći na stranicama parka na internetu. Sjedište ustanove je u Voćinu, a uprava je u Velikoj. Već kod osnivanja je učinjena velika greška što park nije odmah nazvan Papuk i Krndija, a što bi odgovaralo stvarnom stanju na terenu. Koji su razlozi da je tako postupljeno, danas možemo samo nagađati, ali se nadamo da nisu bili politički. Vjerujemo da nije nikakav problem da se ovaj propust ispravi jer ukoliko se ovo ne učini postoji realna opasnost da ime Krndije u potpunosti iščezne, a što grad Kutjevo i svi mi lokalpatrioti ne bi smjeli dozvoliti. Stoga smo uvjereni da će nam se u ovom našem nastojanju da vratimo ime Krndije, pridružiti Udruga kutjevačkih vinara, građani s ovog područja i Planinarsko društvo Vidim, koje bi možda u nastojanju ostvarenja ovog cilja, moglo razmisliti o promjeni imena u Krndija, umjesto Vidim.

Prije svega, ako gledate materijale i članke parka prirode odnosno geološkog parka Papuk, Krndija kao geološki jedna od najstarijih planina u Hrvatskoj gotovo se nigdje niti ne spominje, niti ima fotografija iz Krndije, niti se spominju njeni značajniji lokaliteti. Kada putnici ili turisti  dođu u Kutjevo, kao najveće naselje južnog dijela Krndije, nigdje neće naći niti jedan natpis Krndija, dapače svi znakovi uz cestu Kutjevo-Orahovica upućivat će ih da se nalaze u Papuku. Čak na vidikovcu koji je uzgred rečeno dobro posjećen i na kojemu se zaustavljaju putnici naići će na natpis Geopark Papuk, iako se taj prijevoj nalazi između dva najviša vrha Krndije; Kapavca 792 m i Petrovog vrha 701 m. Ovakva situacija dovela je već do toga da većina novinara koji dolaze u Kutjevo i pišu o vinogradarstvu, pišu da se Vinogorje Kutjevo nalazi na južnim padinama Papuka. Ne znamo zašto i kome odgovara ovakva situacija koja ne počiva na stvarnim činjenicama.

Jako nam je drago da se ustanova Geopark prirode Papuk jako lijepo razvija i dobiva priznanja, da zahvaljujući Geoparku stalno raste broj  turista u Velikoj, Jankovcu i Voćinu, ali nam nimalo nije drago da tu nigdje nema Krndije, Kutjeva, Kaptola ili Orahovice. Zbog toga bi molili da nam ustanova Geopark Papuk predoči podatke po općinama i gradovima gdje i koliko je sredstava uloženo u programe, koliko je zaposlenih  u ustanovi iz ovih samoupravnih jedinica, kakvi su planovi u bližoj budućnosti te da pokrene postupak izmjene imena ustanove, koja će uključiti i ime Krndije.

Naše je mišljenje da je Geopark od velikog značaja za samoupravne jedinice ove dvije naše Županije te smo u cilju još  boljeg rada ove ustanove iznijeli ove naše primjedbe. Isto tako molimo našeg gradonačelnika, izabranog da brani interese cijelog područja grada Kutjeva i Turističku zajednicu, da nas obavijeste pismeno ili putem portala kutjevački.hr, kakva je do sada bila suradnja s ustanovom Geopark i što se planira u budućnosti.

Kutjevo, 21.10.2021.