29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Zašto je djetetu potreban sport?

Pokreni zdravlje u sebi

Jedna od važnijih stvari koju roditelj/odgajatelj može učiniti za dijete je dati mu dovoljno vremena, prostora i prilika za kretanje. Sport  utječe pozitivno na zdravlje djece te na njihov rast i razvoj. Sportske aktivnosti u ranijoj djetetovoj dobi pridonose lakšem usvajanju motoričkih znanja. Vježbanjem dijete stječe samopouzdanje, poboljšava svoje sposobnosti te uči procjenjivati svoje mogućnosti i svoj napredak. Sport je djetetu privlačan zbog igre, zabave i veselja jer u njemu pronalazi sreću, druži se s drugom djecom te koristi pokrete koji uključuju cijelo tijelo. Bavljenje sportom zadovoljava djetetovu primarnu potrebu za kretanjem.

Za svakog je čovjeka kretanje vrlo bitno jer omogućuje cjelokupan razvoj. Najmlađa djeca kretanjem upoznaju okolinu, uče, razvijaju osjetila i stječu kontrolu nad svojim tijelom. Sport omogućuje djetetu da upozna druge osobe te se s njima zbliži. Kroz trening s drugima dijete zadovoljava potrebe ljubavi, sigurnosti, poštovanja i stječe još puno vrlina i pozitivnih navika.

Pozitivna uloga sporta u razvoju djeteta

  • razvoj motoričkih sposobnosti kao što su ravnoteža, gibljivost, preciznost, koordinacija pokreta cijelog tijela,
  • razvijanje kondicije,
  • razvoj discipline, samodiscipline, samopoštovanja,
  • stjecanje zdravog natjecateljskog duha,
  • spoznaja o zdravim životnim navikama (pravilna prehrana, higijena i slično),
  • razvijanje moralnih vrijednosti (poštivanje drugih, iskrenost, velikodušnost).

Utječe na emocije i socijalizaciju

Postoji pozitivna povezanost između bavljenja sportom i emocionalnog razvoja. U pravilu, sportaši su otvoreniji, bolje socijalizirani te otporniji na stres. Sportska aktivnost razvija poželjne osobine, stvara korisne i zdrave navike, smanjuje anksiozne i loše oblike ponašanja. Djeca koja se bave sportom pokazuju veću emocionalnu stabilnost od onih koji se ne bave sportom.

Manje šanse za razvitkom različitih bolesti

Tjelesna aktivnost bitna je za prevenciju od raznih bolesti. Djeca kretanjem jačaju mišiće i kosti što doprinosi pravilnom držanju tijela. Sportom jačaju srce, pluća i ostale organe u tijelu i na taj način štite svoj organizam od zdravstvenih teškoća. U današnje vrijeme sve je više djece koja imaju problem sa pretilošću, dijabetesom, kardiovaskularnim oboljenjima i drugim bolestima. Najčešće je uzrok tim bolestima neaktivnost djece i sjedilački način života. Sve više vremena mlada populacija provodi za računalima i televizorima jedući nezdravu hranu i na taj se način dovode u životnu opasnost.

Roditelji imaju veliku ulogu u tome hoće li se njihovo dijete baviti sportom ili ne. Potrebno je utvrditi djetetove sposobnosti i mogućnosti i na taj način mu prilagoditi adekvatan sportski program. Važno je znati granicu i ne dovesti dijete do fizičkog iscrpljivanja. Također, ne treba vršiti pritisak na dijete i nametati mu uspjeh jer na taj način dolazi do rušenja samopouzdanja. Važno je da dijete bude zadovoljno i sretno u okruženju u kojem se nalazi i  aktivnošću s kojom se bavi. Sport je vrlo bitan za djetetov psihološki, socijalni i fizički razvoj te tjelesna aktivnost ne bih smjela biti izostavljena iz dječjih života.

Pokrenite zdravlje u svojoj djeci, ali i u sebi. Motivirajte svoje mališane na tjelesnu aktivnost i osigurajte im sretniji i zdraviji život.