28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Manje oboljelih nego jučer – premijer najavio plan relaksacije

U protekla 24 sata je zabilježeno manje pozitivnih na koronavirus nego prethodnih 24 sata pa se brojka zaustavila na 31.  Trenutno je potvrđena ukupno 1981 osoba zaražena koronavirusom, a 883 osobe su ozdravile. Pedeset osoba je preminulo. 19 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 28.853 testiranja, a u samoizolaciji je ukupno 13.390 osoba.

Polagano opadanje nagnalo je i vladu RH da popusti obruč pa je premijer Andrej Plenković predstavio plan relaksacije koji bi se trebao provesti kroz tri faze. U prvoj koja započinje tijekom ovoga tjedna omogućit će se aktivnost svim trgovinama osim onih unutar trgovačkih centara kao i rad svim poslovnim subjektima koji nemaju bliski kontakt s klijentima. Vraćaju se javne gradske i prigradske linije, otvaraju knjižare, knjižnice, muzeji, galerije…ISto tako omogućit će se treninzi vrhunskim sportašima i seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Druga faza obuhvaća zdravstveni sustav koji bi od 4.svibnja trebao profunkcionirati punim kapacitetom, a rad će se omogućiti i u djelatnostima koje imaju bliski kontakt s klijentima – frizeri, kozmetičari,..Treća faza kreće 11.svibnja, a njome će se dopuštati okupljanja do 10 osoba, ali na kontroliranoj udaljenosti, proradit će trgovački centri, oživjet će razredna nastava, međužupanijske linije, domaći letovi, nacionalni parkovi…