29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Osvrt na ovogodišnju žetvu – OPG Ivan Majetić


Ivan Majetić iz Šumanovca vlasnik je istoimenog OPG-a kojemu je u opisu djelatnosti ratarstvo – uzgoj žita, kukuruza i soje. Osim toga, ovaj OPG pruža i usluge vršenja ječma, kukuruza, soje, zobi i žita. S obzirom na kraj žetve, ali i vremenske neprilike koje su uzrokovale velike štete poljoprivrednicima, priupitali smo našeg sugrađanina o rezultatima ovogodišnje žetve.

“Zbog kišovitog i hladnog proljeća kasnila je žetva najisplativijih ozimih kultura – pivarskog ječma i uljane repice. Osim toga, nevrijeme je uništilo 80 posto prinosa u našem kraju. Tuča je uništila većinu uroda, dok je onima koji su imali svoja polja na jednom mjestu uništila sve. Nažalost, neki su¸umjesto žetve morali tanjurati polja. Mi smo s ovogodišnjom žetvom krenuli sredinom lipnja, prvo je na redu bilo vršenje ječma, uljane repice, žita pa zobi. U vršenje ječma krenuli smo netom prije tuče, a prinosi su bili zadovoljavajući. Što se tiče pšenice tuča nam je uništila 40 jutara. Na mjestima gdje nije bilo tuče urod pšenice bio je od šest do šest i pol tona po hektaru. Stabljika je ove godine za kombajne bila poprilično žilava, a na klasovima pogođenim tučom jako malo ploda ili nimalo. Ono što se moglo smo ovršili i žetvu smo priveli kraju, a sada se pripremamo za sjemenski kukuruz i soju. Navedene kulture bit će znatno lošije nego prošlih godina, no ipak se nadamo da će se uspjeti izvući i da će vršenje i branje kukuruza biti bolje i uspješnije. Kiša koja je padala zadnja dva dana nam je dobro došla i nadamo se dobrom urodu” – priča Ivan.

Radni dan u sezoni žetve zna potrajati i do kasnih večernjih sati, a naš sugovornik opisuje isti: Ustajanje je u 5 sati kako bi se prvo mogli pripremiti strojevi za taj dan. Priprema strojeva podrazumijeva popravljanje onih kombajna koji su dan prije bili u kvaru, ispirivanje filtera, podmazivanje te kontrolu ulja. Ponekad radovi na pripremi kombajna znaju potrajati i do podne, no uglavnom je to do 10 sati i tada već dolaze klijenti kojima radimo usluge. Oni dođu traktorima kod nas i povezu naše prikolice u polje. Radovi u polju obavljaju se pri najvišim dnevnim temperaturama, a nerijetko potraju i do dugo u noć. Problemi nastaju kada se kombajn zaštopa ili kada se pojavi neki nepredviđeni kvar, tada ili idemo nazad po drugi ili popravljamo u polju.

“Klijenti postaju sve zahtjevniji, žele da se kod njih ide sa što više kombajna kako bi se što prije završilo. Nerijetko žele i da to budu što noviji kombajni, no potpuno ih razumijemo i nastojimo uvijek ispuniti sve zahtjeve” – komentira vlasnik OPG-a za kutjevački.hr.