22. studenoga 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Hokkaido tikva štiti želudac i bubrege


Hokkaido tikva izvrsna je za slatka i za slana jela, odlična je i kao dodatak, ali i kao glavno jelo. Sadrži puno vitamina, minerala, vlakana, pa je zbog toga nazivaju kraljicom tikava u Zemlji izlazećeg sunca, otkud hokkaido tikva dolazi. Plodovi hokkaido tikve postižu težinu koja se može kretati od jednog do četiri kilograma, a da su plodovi zreli i spremni za berbu može se prepoznati vrlo lako po boji njihove kore. Kada su plodovi hokkaido tikve zreli i spremni za berbu, njihova kora postaje glatka i dobije narančastu do vatreno-crvenu boju.

Sastav i ljekovite osobine

U sadržaju hokkaido tikve, čija se količina može izmjeriti jednom šalicom, sadržano je oko 80 kalorija, oko 1,8 grama biljnih proteina, oko 18 grama biljnih ugljenih hidrata, oko 5,7 grama biljnih vlakana, oko 0,6 grama biljnih masti, oko 28 miligrama kalcija te nešto manje od 900 miligrama kalija.

Meso hokkaido tikve odličan je izvor vitamina, minerala i vlakana. Između ostaloga, bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija, koji je zaslužan za pravilan rad srca, a u kombinaciji s fosforom koristan je za kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima, pa je lako probavljiva te djeluje kao čistač crijeva. Prava je riznica vitamina E, koji ima izrazito anti-oksidativno svojstvo, pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti.

Zbog prisustva navedenih nutritivnih elemenata u sastavu hokkaido tikve, njeno konzumiranje blagotvorno djeluje na ljudski organizam:

  • stimulira i olakšava funkciju želuca i bubrega;
  • stimulira i olakšava funkciju crijeva (dovodi u ravnotežu ritam pražnjenja crijeva i potiče oslobađanje crijeva od eventualno izraženog prisustva parazita. Zbog takvog načina djelovanja, hokkaido tikva se može upotrebljavati u ljudskoj, ali i u životinjskoj ishrani;
  • stimulira i olakšava funkciju prostate;
  • stimulira i olakšava funkciju srčanog mišića.

Lazanje servirane u bundevi obilježit će vašu zdravu jesen

Bezmesne lazanje brzo su gotove, aromatičnih jesenskih okusa i divnog mirisa. Fine, kremaste lazanje s bundevom skroz su neodoljive. Tope se u ustima, a i odlična su fora ako ukućanima želite podvaliti bundevu. Ovakve su lazanje servirane u bundevi iznimno ukusne, bogate začinima i hranjive. Osim toga, tako dobro izgledaju da ćete osvojiti sve ukućane.

Priprema:

  1. Očistite bundevu u sredini nakon što ste ju prerezali na pola.
  2. Sredinu bundeve narežite na komadiće i stavite peći u pećnicu na 150 stupnjeva 7-10 minuta.
  3. U zdjeli pomiješajte zrnati sir, parmezan, brokulu i sol i papar.
  4. S tom smjesom punite bundeve, posolite, stavite malo pečene bundeve u svaku polovicu, polijte s pasiranom rajčicom i na kraju razmrvite mozzarellu.
  5. Pecite polovice na 180 stupnjeva dok se sve dobro ne otopi, a vrh ne poprimi zlatnu boju (20-ak minuta).

U slast… 🙂

Tekst i fotografije: OPG Livak