29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Petrov vrh je jedan od najistaknutijih vrhova Zapadnog Papuka

Za svoju novu šetnju naši planinari HDP Vidim su odabrali Krndiju, Papuk, ali i Baranju pri čemu se ističe pohod na najviši vrh Osječko-baranjske županije Petrov vrh. Obišli su također i dva stjenjaka – Djedov nos i Sokoline te Manastir. Vrijeme je bilo idealno za šetnju uz puno sunca i malo vjetra , a na stazi ima puno vidikovaca za odmor, fotografiranje i uživanje u prirodi koja oduzima dah. U to se ipak trebate sami uvjeriti tako da se odvažite i krenete na put s našim neumornim planinarima. Ruta je bila Međa – Djedov Nos – Sokoline – Petrov vrh – Međa (dužina 13 km). Jedna je ekipa bila na Papuku: Stari grad – Tauberove stijene – Nevoljaš – Velika, druga ekipa bila je u Baranji gdje su obilazili Baranjsku planinarsku obilaznicu dok je treća ekipa prohodala trasu Sesvete – Rajsavac – Sesvete.

Spomenuti Petrov vrh jedan je od najistaknutijih vrhova na Zapadnom Papuku. Obrastao je šumom, a samo je sa sjeverne strane otvoren 300 metara dugačkom livadom koja završava kod planinarskog doma »Petrov vrh«. Livada se u zimskim mjesecima koristi kao skijalište, a na njenom istočnom rubu je skijaška žičara (»tanjurić«). Domom i skijalištem upravlja PD »Petrov vrh« iz Daruvara. Na samome vrhu nalaze se ostaci nekadašnje drvene piramide i gornja stanica skijaške vučnice. Planinarski dom na Petrovu vrhu stalno je otvoren, ima velik kapacitet i ponudu jela i pića te je izvrsno uporište za izlete na području zapadnog Papuka.


INFO

Vidik Vidik s vrha obuhvaća livadu pod vrhom na kojoj je pl. dom Petrov vrh
Koordinate N 45° 35′ 7.9” E 17° 18′ 46.3”
Žig Žig se nalazi na kamenu na vrhu Rezervni gumeni žig vrha nalazi se u pl. domu »Petrov vrh«.
Prilazi Pl. dom Petrov vrh – Petrov vrh 15′
Daruvar – pl. dom Petrov vrh – Petrov vrh 2.15 h
Škodinovac – Stupčanica – Dobra kuća – pl. dom Petrov vrh – Petrov vrh 5.15 h
Đulovac – Crni vrh – Vrani kamen – Petrov vrh (SPP) 4 h
Uspon od pl. doma »Petrov vrh« do Petrova vrha lagana je šetnja, pogodna i za djecu. Markacija na vrh vodi šumom, a na vrh se lako može stići i livadom (bez markacije). Cesta za pl. dom »Petrov vrh« započinje u središtu Daruvara. Kod željezničkog kolodvora treba prijeći preko pruge, a zatim na prvom odvojku skrenuti l. uzbrdo cestom koja vodi kroz naselje Daruvarski Vinogradi i zatim šumom do livade pod Petrovim vrhom. Cesta do doma je asfaltirana, ali je u lošem stanju.
Zemljovid Nema odgovarajućeg planinarskog zemljovida koji obuhvaća Crni vrh
KT drugih obilaznica Slavonski planinarski put (SPP)

 

Međa – Djedov nos – Sokoline – Manastir – Petrov vrh – Međa

 

Stari grad -Tauberove stijene – Nevoljaš – Velika

 

Baranjska Planinarska obilaznica

 

Sesvete – Rajsavac – Sesvete

 

Papuk – Nevoljaš