28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Pripremite se za pomicanje sata tijekom vikenda

Tijekom nadolazećeg vikenda prelazimo na ljetno računanje vremena. Stiglo nam je i kalendarsko proljeće, pomalo kreću i proljetne temperature pa je red da se priključi i ljetno računanje vremena. Točnije, zadnju nedjelju u ožujku (28.03.) u čitavoj Hrvatskoj počinje ljetno računanje vremena pa ćemo pri tome izgubiti jedan sat našega života. Da ne bi zaboravili podsjećamo da dana 28.ožujka u 2 sata ujutro pomaknete kazaljke na 3 sata ujutro. Bilo je dosta govora o fiksiranju vremena i o ukidanju pomicanja na prostoru naše države, a svim članicama EU ostavljena je odluka na izbor zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena dok se konačna odluka još uvijek čeka. Praksa u većini država članice Europske unije je da se dva puta godišnje kazaljke naprasno guraju naprijed ili vraćaju nazad, a u ostatku svijeta ta je praksa ukinuta pa u nekim zemljama nikada nije ni zaživjela. Uglavnom bit će svima dano na odabir – koje računanje vremena želi svaka država jer ne postoji zakon koji bi prisilio ikoga na ovakvu odluku.

Prema nekim procjenama mijenjanje vremena je korisno za uštedu energije no negativni efekti koji rezultiraju posljedicama na ljudski organizam kažu da bi bilo bolje izbjeći pomicanje kazaljki. Inicijator pomicanja je bio Benjamin Franklin 1784. zbog osobne frustracije gubljenja dnevnog vremena ljeti, a u 20.stoljeću zaživjelo je u Njemačkoj kada je ušteda pomicanjem bila jako velika. Ukidanje pomicanja sata trenutno ima najveće uporište u zdravstvenim razlozima jer se prema istraživanjima u ljudskom organizmu događaju neželjene pojave kao što su stres, nesanica, bolesti srca, a broj prometnih nesreća u tjednu nakon pomicanja rapidno poraste. Odluka koje je računanje vremena točnija je na svakoj državi ponaosob, a u principu je zimsko računanje preciznije gledajući iz astronomskog kuta kada je sunce najviše na nebu u podne.

Još uvijek nije definirano odlučuje li se Hrvatska na ukidanje ili će ostaviti praksu pomicanja sata dva puta godišnje. Ono što je sigurno je da se u nedjelju prema uputama Državnog zavoda za mjeriteljstvo kazaljke pomiču prema naprijed, a takvo će stanje stvari ostati najmanje do 31. listopada 2021. kada bi smo se mogli ponovo vratiti na zimsko računanje vremena. Moguće je da Hrvatska ostavi ljetno računanje vremena pošto nam je turizam jako bitna grana, a kako ćemo se boriti s ustajanjem zimi po mraku ostaje za vidjeti – uglavnom , ne zaboravite u nedjelju na pomicanje (s 2 na 3) kako biste izbjegli eventualne neugodnosti prilikom odlaska na posao ili dugih obaveza zadanih točnim vremenom.