27. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Danas je naslužbeni “blagdan” ljubitelja vina

Iako ne baš uobičajen i poznat običaj koji se u nekim dijelovima svijeta uvriježio može biti zanimljiv i poticajan, a svakako prilagodljiv našem vinorodnom području. Dan je za otvoriti bocu ili Open That Bottle Day, a pada redovito na zadnju subotu mjeseca veljače. Boja vina nije bitna , a na radost ljubitelja dobre vinske kapljice i kvalitetnog vina pravi je datum i prava prigoda za otvoriti dugo čuvanu bocu vina.

Ovaj , u vinarskim krugovima prozvan “blagdan vina” ustanovili su bivši kolumnisti američkog Wall Street Journala, Dorothy Gaiter i John Brecher, a obilježava se kao takav obilježava od početka novog milenijuma. Ukoliko mate bocu dobrog vina koju dugo čuvate danas je idealan dan za otvoriti ju, ali uz pridržavanje nekih običaja koji kažu da ju ne treba te ispijati sami nego vas upravo ovaj običaj potiče na suprotno – na druženje uz drage ljude i stvaranje zajedničkih sjećanja uz bocu dobrog vina.

Spomenuti začetnici ove ideje shvatili su da se u mnogim podrumima vinske boce jako dobrih vina čuvaju predugo, a nisu u kategoriji arhivskih vina pa su osmislili i odabrali upravo ovaj dan za one hrabre kojima je dosadilo čekati neki poseban dan ili posebnu prigodu. Stoga svi u podrum po bocu koju čuvate predugo, pozovite prijatelje i uživajte u današnjem Open That Bottle danu.

Foto FB Vinarija Mihalj