29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Utrostručen proračun, milijun kuna za gospodarstvo, poticaj za stambeno pitanje…

Grad Kutjevo planira i novu demografsku mjeru – poticanje rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji. U tijeku je izrada Programa koji će u ožujku usvojiti Gradsko vijeće, a podrazumijeva sufinanciranje kupnje kuće ili stana na području Kutjeva, kao i sufinanciranje izgradnje novih kuća. U Proračunu Grada za 2021. godinu za tu namjenu osigurano je 800 tisuća kuna.

Brinu o mladima, starijima, poduzetnicima, sportašima. Našli su mjesto među onima s pozitivnim trendom rasta novorođenčadi u protekloj kalendarskoj godini. Analize proračunskih izdvajanja gradova pokazale su da je Kutjevo među gradovima koji su u 2018.  imali najveća proračunska ulaganja u podizanje kvalitete života svojih građana, a najnovija istraživanja ističu kako su u posljednjih nekoliko godina značajno povećali sredstva iz programa demografskih mjera…

Državna statistika pokazuje kako je Kutjevo u ožujku 2019. u odnosu na ožujak 2017. imalo najveći porast zaposlenih, za velikih 72,8 posto, a među prvih deset su se smjestili i po apsolutnim pokazateljima rasta zaposlenosti – 566 više na godišnjoj razini. Uspješnost gradske uprave u posljednje tri godine pokazuje i rast proračuna. Pa je izvorni u 2020. trostruko veći (18,3 mil.kn) nego u 2016. (6,7 mil,kn), a trostruko je bilo i njegovo lanjsko izvršenje (44,2 mil.kn) prema 2016. (17,7 mil.kn), pa čak i 4 puta više nego li u 2017. (10,6 milijuna kuna).

U odnosu na 2017. godinu u Kutjevu su utrostručili i izdvajanja naknade za bebe sa 59 tisuća kuna, koliko su za njih izdvojili 2017. na 150 tisuća koliko planiraju u 2021. Roditelji su u Kutjevu do 2019. dobivali po 1.500 kuna za svako novorođeno dijete, nakon čega su naknade značajno povećane pa kutjevački roditelji sada za prvu bebu dobivaju 2.000, za drugu 3.000, za treću 4.000, za četvrtu 5.000 i za petu 6.000 kuna. Rezultat- u 2020. rođeno je petero djece više nego u 2019. unatoč donedavnom trendu velikog odljeva mladih ljudi i čitavih obitelji prema boljem životu u stranim državama.

A još veće povećanje nudi stavka stipendija za koje su u 2017. izdvojili oko 77 tisuća kuna, u ovoj godini planiraju čak 315 tisuća kuna. Prije četiri godine Grad Kutjevo stipendirao je samo 16 studenata, sa po 600 kuna mjesečno, a za 2020./21. dijele 40 stipendija po 700 kuna. Uz to, po prvi put uveli su i učeničke stipendije, za koje su u proračunu osigurali 40 tisuća kuna. Da misle na budućnost pokazuju i proračunska izdvajanja na godišnjoj razini koja su u 2017. iznosila 264,3 tis.kn, a tri godine iza, u 2020.- 484 tisuće kuna. Istodobno za predškolski odgoj i obrazovanje utrošili su iz Proračuna u 2017.- 464,7 mil.kn, u 2020. dvostruko više, odnosno 1 milijun kuna.

Izgradnja novog vrtića definitivno je najveća investicija u povijesti Kutjeva, vrijedna 11,5 milijuna kuna iz EU fondova kroz Program ruralnog razvoja. DV Grozdić u najsuvremenijim standardima i uvjetima pohađa 90 mališana u tri odgojne i 1 jasličkoj skupini  i svi kapaciteti su već popunjeni.

Grad Kutjevo planira i novu demografsku mjeru – poticanje rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji. U tijeku je izrada Programa koji će u ožujku usvojiti Gradsko vijeće, a podrazumijeva sufinanciranje kupnje kuće ili stana na području Kutjeva, kao i sufinanciranje izgradnje novih kuća. U Proračunu Grada za 2021. godinu za tu namjenu osigurano je 800 tisuća kuna.

Grad Kutjevo donio je 2018. i Program poticanja razvoja gospodarstva. Između ostaloga obuhvaća jednokratnu naknadu za samozapošljavanje u iznosu od 30.000 kuna i naknadu za zapošljavanje novih djelatnika u maksimalnom iznosu od 1.500 kuna po zaposlenom djelatniku kroz 24 mjeseca. U 2018. godini mjeru za poticanje samozapošljavanja koristilo je 20 korisnika, u 2019. -17 korisnika. Mjeru poticanja zapošljavanja koristilo je pak lani ukupno 20 korisnika za 39 novozaposlena djelatnika. Grad Kutjevo preuzeo i troškove solemnizacije koje bi pojedini korisnici morali sami plaćati. Na taj način Grad im je dao još veći poticaj i pomoć pri razvoju i pokretanju vlastitih poslova i obrta.

Putem aktivnih politika zapošljavanja, Grad nastoji zaposliti što više osoba (u javnom radu posao su našle 4 žene), a osigurali su i  sredstva za provođenje projekta Zaželi – program zapošljavanja žena za 20 osoba. Kutjevo će donijeti novi program razvoja od 2021. godine i nada se da će sredstva pomoći u poslovanju poduzetnika.

Inače, Grad Kutjevo, uz mjere poticanja razvoja gospodarstva, investitorima nudi mogućnost ulaganja u poduzetničku zonu Kamenjača s potpuno uređenom infrastrukturom. Poduzetnicima i investitorima nude se brojne pogodnosti – kupnja zemljišta po cijeni od dvije kune po m2, oslobađanje i subvencioniranje plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i plaćanja poreza Gradu, sufinanciranje projektne dokumentacije, izgradnje, adaptacije i opremanja prostora. Grad Kutjevo je osnovao i Razvojnu agenciju koja doprinosi stvaranju poduzetničkog okruženja, poticanju ruralnog razvoja, jačanju poduzetničkih kompetencija i promociji poduzetništva.

Za redovnu potporu gospodarstvu lani su u Gradu iz proračuna izdvojili 955 tisuća kuna. Teško razdoblje nastojali su premostiti odlukama koje bi trebale pomoći Kutjevčanima da barem malo ublaže teret nemogućnosti poslovanja ili vrlo ograničenog poslovanja tijekom epidemioloških mjera. Tako su donijeli Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor koji služi za obavljanje poslovne djelatnosti u vrijeme trajanja epidemije Covid-19. Dodajmo kako je Kutjevo dd, prema podacima FINA-e, po poslovanju u pandemijskim uvjetima u 2020., bila među najstabilnijim hrvatskim firmama.

Što se projekata tiče, u protekle tri godine realizirano je njih 51, najviše infrastrukturnih, po svim naseljima kako bi se područje ravnomjerno razvijalo, ukupne vrijednosti 25,3 milijuna kuna. Pritom su u 2020. završeni projekti vrijedni 10 milijuna kuna, ili pet puta više nego u 2017. – kada se za tu namjenu izdvojilo 1,9 milijuna kuna. Naročito se ističe pet projekata financiranih bespovratnim EU sredstvima, vrijedni 23,5 milijuna kuna.

Uz izgradnju vrtića i projekta Zaželi, bitno mjesto zauzima i izgradnja reciklažnog dvorišta, kojim će se podići kvaliteta života kroz podizanje svijesti o odvojenom prikupljanju otpada, a koje će biti izgrađeno tijekom 2021., ukupne vrijednosti 3.9 mil. kn, pri čemu EU sudjeluje s 3.4 milijuna kuna.  Projekt Grada Kutjeva pod nazivom Kuća graševine, obuhvaća izradu projektne dokumentacije za izgradnju interpretacijskog centra visoke vinske tradicije i kulture, za što se ulaže blizu 3 milijuna kuna.  Nakon dugo vremena i Groblje svetog Marka u Kutjevu dobilo je novo ruho, projekt je to sufinanciran sredstvima Europske unije vrijedan 3.402.066,28 kuna. Osnovna preporuka za učinkovitu javnu rasvjetu i uštedu korištenje je energetski učinkovitih izvora svjetla, a među njima je i LED rasvjeta koju je Grad Kutjevo postavio na nekoliko lokacija.

Tu su i brojni projekti poboljšanja komunalne i cestovne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, uređenja i sanacije prometnica, pješačkih staza, autobusnih stajališta, parkirališta, adaptacija društvenih domova. Uz pomoć Grada uređuje se i vidikovac na Roginom kamenu, odnedavno se svi stanovnici Grada Kutjeva mogu koristiti i uslugom besplatnog bežičnog (WIFI) interneta.

Jedan od uspješno apliciranih projekata u vrijednosti 1.288.058,41 kn vezan je za uređenje sportskih terena za košarku i odbojku na sintetičkoj podlozi i postavljanje sprava za vježbanje na otvorenom – vanjski fitness, kojega je Središnji državni ured za šport sufinancirao u iznosu od 420.000 kuna.

U nizu uspješno obavljenih projekata Grada Kutjeva je i adaptacija knjižnice i čitaonice,  kutjevačka knjižnica preseljena je na taj način napokon u novi i veći prostor na lokaciju bivšeg dječjeg vrtića. Rad je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice u iznosu od 400.000 kuna. Ukupna vrijednost radova za adaptaciju knjižnice i čitaonice je 565.000 kuna.

-Iako je 2020. godina bila teška, ponosan sam što smo uspjeli ostvariti planirane ciljeve, a moram napomenuti da smo spremni i za natječaje Europske unije i imamo pripremljenu projektnu dokumentaciju za projekte vrijednosti 200 milijuna kuna. Nadamo se da će se natječaji za razdoblje 2021. – 2027. što prije otvoriti i da ćemo u narednom periodu provoditi velike infrastrukturne projekte poput izgradnje športske dvorane, poduzetničkog inkubatora i drugih…- kaže i najavljuje gradonačelnik Josip Budimir.

U pripremi su i Kuća vinara, Gretin park, Kuća graševine, Aglomeracija Kutjevo, uređenje gradskog trga i šetnice uz Kutjevačku riku, kao i trga ispred župne crkve Blažene Djevice Marije, rekonstrukcija sportsko-rekreacijskog centra… (Pero Livajić)

Izvor gradonacelnik.hr