30. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kutjevo: Izgrađen novi vrtić, utrostručena sredstva za bebe i učetverostručena za studente, a uvodi se i novu mjera – mladima će biti sufinancirano rješavanje stambenog pitanja

Analize proračunskih izdvajanja gradova pokazale su da je Grad Kutjevo među gradovima koji su u 2018.  imali najveća proračunska ulaganja u podizanje kvalitete života svojih građana, a najnovija istraživanja portala Gradonačelnik.hr pokazuju kako su u posljednjih nekoliko godina značajno povećana sredstva za demografske mjere.

U odnosu na 2017. godinu tako su u Kutjevu utrostručili izdvajanja za naknade za bebe sa 59 tisuća kuna, koliko su za njih izdvojili 2017. na 150 tisuća koliko planiraju u ovoj godini. Roditelji su u Kutjevu do 2019. dobivali po 1.500 kuna za svako novorođeno dijete, nakon čega su naknade značajno povećane pa kutjevački roditelji sada za prvu bebu dobivaju 2.000, za drugu 3.000, za treću 4.000, za četvrtu 5.000 i za petu 6.000 kuna.

Još je veće povećanje stavke za stipendije za koje su u 2017. izdvojili nešto manje od 77 tisuća kuna, a u ovoj godini planiraju čak 315 tisuća kuna. Prije četiri godine Grad Kutjevo stipendirao je samo 16 studenata, sa po 600 kuna mjesečno a ove godine dijele 40 stipendija od po 700 kuna. Uz to, po prvi put uvode i učeničke stipendije, za koje će tek raspisati natječaj, no u proračunu su osigurali 40 tisuća kuna.

Izgrađen je novi dječji vrtić ukupne vrijednosti 11,4 milijuna kuna, za kojeg je osigurano 7,5 milijuna kuna iz EU fondova kroz Program ruralnog razvoja.  Dječji vrtić Grozdić s radom je započeo u rujnu 2020. godine, a  pohađa ga 90 mališana  i svi kapaciteti su već popunjeni.

Grad Kutjevo planira i novu demografsku mjeru – poticanje rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji. U tijeku je izrada Programa koji će u ožujku usvojiti Gradsko vijeće, a podrazumijeva sufinanciranje kupnje kuće ili stana na području Kutjeva te sufinanciranje izgradnje nove kuće. U Proračunu Grada Kutjeva za 2021. godinu za tu namjenu osigurano je 800 tisuća kuna.

 Što se tiče izdvajanja za podizanje kvalitete života, prvenstveno se radi o infrastrukturnim radovima po svim naseljima kako bi se područje ravnomjerno razvijalo. Grad Kutjevo 1,6 milijuna kuna uložit će u adaptaciju zgrada te rekonstrukciju prometnica i pješačkih staza u 17 naselja kako bi podigao kvalitetu života stanovnika. Također, značajna sredstva ulažu se u održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta. Još jedan projekt kojim će se podići kvaliteta života kroz podizanje svijesti o odvojenom prikupljanju otpada je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Kutjevo koje će biti izgrađeno tijekom 2021. godine.

‘Iako je 2020. godina bila teška, ponosan sam što smo uspjeli ostvariti planirane ciljeve, izgradili smo novi dječji vrtić, novu prometnicu uz dječji vrtić te javnu rasvjetu. Također, uredili smo novi prostor za našu Narodnu knjižnicu i čitaonicu te smo završili projekt uređenja sportskih terena za košarku i odbojku. Uz sve te velike infrastrukturne projekte i puno onih manjih po našim naseljima, puno smo ulagali i u demografske mjere –  od značajnih izdvajanja za naknade za novorođenčad, stipendije, socijalne pomoći, tu je i naš projekt Zaželi – za bolje sutra. Projekt je to u kojem smo zaposlili 20 žena koje skrbe o 150 korisnika i pružaju im svakodnevnu pomoć i podršku. Moram napomenuti da smo spremni i za natječaje Europske unije i imamo pripremljenu projektnu dokumentaciju za projekte vrijednosti 200 milijuna kuna. Nadamo se da će se natječaji za razdoblje 2021. – 2027. što prije otvoriti i da ćemo u narednom periodu provoditi velike infrastrukturne projekte poput izgradnje športske dvorane, poduzetničkog inkubatora, Kuće graševine’, kaže gradonačelnik Josip Budimir. (m.p.d.)

Izvor gradonacelnik.hr