Grad Kutjevo na čelu s gradonačelnikom Josipom Budimirom, kutjevački vinari i Akademija graševine na 25. Event klubu predstavili vinski turizam kutjevačkog kraja.
Na 25. Event klubu koji se održao 4.3. 2020. U Zagrebu s temom „Vinski turizam“ udruženo su se predstavili kutjevački vinari , TZ grada Kutjeva i Vinska kuća i pansion Akademija graševine. Event klub, kako mu već sam naziv govori specifičan je oblik okupljanja interesnih skupina oko teme za koju žele čuti i dalje proširiti informacije . Cilj okupljanja uvijek je vidjeti se s kolegama i upoznati nove, čuti iskustva drugih o njihovom „tihom znanju“, obogatiti svoju bazu podataka, dobiti nove ideje.
Ideju za temu o vinskom turizmu , organizatorica Ana Rakić, dobila je prilikom boravka u kutjevačkom kraju kao jedna od poslovnih gostiju koje je Akademija graševine pozvala na otvorenje Vile Enjingi . Čuvši priču kako će vila postati sastavni dio prvog integralnog vinskog hotela i kako će baš vinari biti glavni suradnici budućeg hotela zaključila je da ta tema nikako ne može biti samo lokalna priča.
Na 25. Event klubu predstavile su se tri različite, a ipak tako slične hrvatske regije , i svaka je ispričala svoju priču o vinskom turizmu. Istru je predstavila vinarija i vinski hotel Roxanich, Međimurje vinarija i vinska kuća Tatjane Hažić, a Kutjevo Udruga vinara i pansion Akademija graševine . Među predstavljenim regijama kutjevačko vinogorje ima najdužu tradiciju i najjači brend i upravo se na tome temelje i daljnji planovi razvoja vinskog turizma.
Ne umanjujući sve dosadašnje napore koje su dionici turističkog prometa u kutjevačkom kraju uložili i koje i dalje ulažu uz ove velike konkurentske prednosti kroz prezentaciju su istaknuti i najveći izazovi koji slijede u razvoju vinskog turizma. To su proširenje, uređenje i umrežavanje smještajnih kapaciteta, aktivan i ozbiljan marketing destinacije potpomognut lokalnim institucijama , a naročito Turističkom zajednicom grada Kutjeva, ujednačena kvaliteta usluge na području cijele destinacije i vino kao poveznica svega.
Koliko će dionici turističkog prometa biti uspješni u savladavanju ovih izazova ovisi ponajviše o njihovu zajedništvu, radu na zajedničkoj strategiji , povezivanju na zajedničkim projektima, marketingu i promociji cijele destinacije. Zanimljivo je da su slične izazove istaknule sve tri regije . Neovisno o tome koliko su do sada napravile na području vinskog turizma slažu se u ocjeni da budućnost vinskog turizma ne može ovisiti o pojedinačnim naporima vinara, hotelijera ili ugostitelja. Koliko god njihova ponuda bila izvrsna i turistima zanimljiva ona nikada nije dovoljna. Moderan turist želi doživjeti cijelu destinaciju, posjetiti više lokacija, uživati u raznovrsnosti ponude.
I svi su se složili da je jedini put u zajedništvu , u umrežavanju više malih pojedinačnih ponuđača koji onda zajedno pružaju turistički doživljaj nekog kraja. Na tom putu velika je i vodeća uloga institucija koje trebaju biti nositelji zajedničkih strategija, sukreatori novih ideja i programa , nositelji zajedničkog udruženog marketinga .
Upravo tu priču ispričao je Anđelko Ledić iz Akademije graševine, rekavši kako je on kao ugostitelj uspio u toj namjeri okupiti više iznajmljivača, motivirati Udrugu vinara i neke Opge-ove i kako je sada u poziciji da za daljni razvoj zaista treba pomoć institucija, a prvenstveno turističke zajednice.
Ispred Udruge vinara Kutjevo eventu je nazočila Maja Čorak Perak ,koja je pozdravila ovakva okupljanja kao odličan način promocije i razvoja poslovnih ideja. Osim što je nazočnima predstavila Udrugu, gostima je uz neformalno druženje predstavila i vina kako svoje obiteljske vinarije tako i vina ostalih kutjevačkih vinara. Udruga vinara vrlo je zainteresirana za ovaj oblik suradnje u kojem se udruženo nastupa na tržištu, samo zajednički može se postići više istaknula je Maja u brojnim razgovorima s uzvanicima.
Činjenica da su na ovaj Event klub zajednički došli predstaviti destinaciju ugostitelji, vinari i predstavnici TZ grada Kutjeva na čelu s gradonačelnikom gospodinom Josipom Budimirom daje nadu da se o budućnosti vinskog turizma u Kutjevu ozbiljno razmišlja ali ozbiljno i radi.
Više priča
Tragom Martinja: Povijest i tradicija krštenja vina u Kutjevu
Dan otvorenih podruma – 9. studenog
[FOTO] Proslava 100 godina DVD-a Vetovo: Povijest, zajedništvo i priznanja za stoljeće posvećeno službi