Dok jesen polako preuzima boje vinograda, u Kutjevu se već osjeća duh nadolazećeg Martinja. Svake godine, 11. studenoga, ovaj se dan obilježava s posebnom radošću i veseljem, jer se u srcu hrvatske vinske tradicije krsti mošt i dočekuje novi ciklus vina. Ove godine proslava se u Kutjevu održava u subotu i nedjelju, 8. i 9. studenog 2025., a posjetitelje očekuje bogat program prepun okusa, mirisa i zvukova Slavonije.
Sveti Martin, poznat kao prvi svetac koji nije bio mučenik, svojim je imenom dao naziv ovom običaju. Povijest vinogradara i vinara pokazuje da vrenje mošta najčešće završava upravo u studenom, što je stvorilo temelj za dugu i šaroliku proslavu koja okuplja mještane i posjetitelje.
Proslava u Kutjevu započinje dan ranije, kada se pale vatre i pripremaju lokalni specijaliteti koje svi mogu kušati idućeg dana. Sam vrhunac svečanosti je tradicionalno „krštenje mošta“. Ceremoniju vode „vinski kardinal“ i dvojica „vinskih biskupa“, a mošt simbolično prelazi u vino kroz pjesmu, šaljive izreke i rituale.
U središtu obreda nalazi se i „kum“, koji u ime mošta obećava da će ispuniti zahtjeve vinskog kardinala – razveseliti srca, hrabriti junake, tješiti žalosne i paziti na moralne zakone. Kardinal potom uzima prstohvat soli i izgovara blagoslov: „Mošte, ja te krstim na vino u ime onoga koji te proizveo, u ime svetog Martina i duha od kojega mošt kuha. Evo ti soli da od tebe glava nikoga ne boli, i da budeš uvijek pun duha i jakosti.“
Ceremonija završava zajedničkom pjesmom i Martinjskim litanijama, a slavlje traje do kasno u noć, ispunjeno smijehom, druženjem i veseljem. Martinje u Kutjevu nije samo običaj, već prilika da se uživa u krajoliku Krndije i Papuka, te da ljubitelji vina i planinari iz cijele Hrvatske i inozemstva iskuse jedinstvenu atmosferu ove vinske tradicije.


Više priča
Objavljen poziv ˝Ulaganje u učinkovitu upotrebu resursa i potpora prelasku na kružno gospodarstvo-biootpad˝
HEP donira 130 računala za naše male genijalce
HEP traži nove mlade stručnjake – stipendije od 200 do 350 eura