U studenom 2020. otvorena je destilerija Craft spirits, a u ožujku 2021. proizveden je prvi gin. Smještena u Kaptolu, srcu Slavonije, na granici s Parkom prirode Papuk, destilerija ima za cilj proizvoditi dvije vrste gina – London dry i barrel aged i kroz njihovu promociju dočarati ljudima slavonske ljepote i okuse. Prije nego što su uplovili u bračne vode, ekonomistica Iva i pravnik Mihovil odvažili su se i krenuli u privatan posao. Život u Zagrebu i poslove kod poslodavca zamijenili su pokretanjem vlastitog posla i životom u Kaptolu odakle danas potječe vrhunski slavonski gin – Castrum. Gin supružnika Pranjić u vrlo je kratkom vremenu osvojio istančana nepca ginoljubaca, a za malu destileriju u Kaptolu danas znaju gotovo svi.
Pokretanje vlastitog posla u Kaptolu u vrijeme pandemije
Za vrijeme lockdowna oboje su radili u Zagrebu i to iz stana, Mihovil u firmi koja se bavi naplatom potraživanja, a Iva kao specijalistica digitalnog marketinga. Život na 14 katu za vrijeme potresa u Zagrebu natjerao ih je na home office, odnosno povratak u Slavoniju i rad od kuće. Dokolica u vrijeme pandemije potaknula ih je na edukaciju o proizvodnji gina i isprobavanje slavonskih začina.
„Od svih naših ideja, odluka je pala na proizvodnju gina. S obzirom na to da ga oboje volimo to nam je bila logična poveznica. Mihovil se krenuo educirati po tom pitanju, a kada se malo primirila situacija s pandemijom oboje smo krenuli na radionice“ komentira Iva te dodaje: „Mihovil je začetnik cijele priče u kojoj smo danas zajedno. Iako ovaj posao nema direktne veze s pravom i ekonomijom, ujedinili smo snage i svatko je vlastitu struku primijenio na poslovanje, što je u konačnici urodilo plodom. Od početka smo znali da želimo pokrenuti nešto svoje i to ovdje, u Slavoniji“.
Logo brenda Castrum – vizualni identitet povezan s lokalitetom
Od početka im je cilj bio vizualni identitet branda povezati s lokalitetom, odnosno Kaptolom. „Cilj nam je bio fokusirati se na Stari grad u Kaptolu, a naša dizajnerica došla je na ideju da upravo po njemu napravi sam oblik etikete pa tako šesterokutan oblik predstavlja tlocrtni oblik Starog grada sa svoje četiri kule. Oblik takve srednjovjekovne utvrde se naziva upravo Castrum. Osim toga, logo nosi u sebi i tri falera, a riječ je o ukrasima s konjskih uzda koji su iskopani u grobnim humcima, odnosno tumulima na arheološkom lokalitetu Kaptol-Čemernica iznad samog Kaptola. Ukrasi s konjskih uzda bili su sahranjivani s Halštatskim ratnicima koji su u starijem željeznom dobu živjeli na Papuku“ pričajući o značenju loga brenda Castrum Iva dodaje da se na etiketi nalazi i foliotisak koji se presijava pod različitim kutevima i time podsjeća na željezo.
Reakcija okoline na napuštanje sigurnih poslova i pokretanje vlastitog
Iva i Mihovil su u početku nailazili na svakakve komentare, od toga da je odlazak sa sigurnih poslova i otvaranje vlastitog pomalo ludost, ali i hrabrost (posebice jer je sve bilo u jeku pandemije). „Susreli smo se s raznim komentarima, iako nas je većina ljudi podržavala, neki su nam predlagali da ipak ostanemo na „sigurnim“ poslovima, a da nam proizvodnja gina bude hobi. Čim smo se upustili u proizvodnju odmah nam je bilo jasno da to neće biti hobi budući da iziskuje dosta truda i vremena“ priča mlada suvlasnica Iva koja obavlja poslove vezane za marketing i prodaju, a Mihovil je, uz posao u Požegi, zadužen za proizvodnju vrhunske kapljice gina i „pravne stvari“.
Gin kupuju gotovo svi: ljudi od 20 do 60 godina
Mladi bračni par svoje poslovanje temelji, između ostaloga, na povezivanju s kupcima. Cilj im je upoznati svoje kupce te im osobno dostaviti proizvod kada je to moguće (dostava na području Požeško-slavonske županije). Polako su upoznavali svoje kupce, a na temelju dosadašnjeg iskustva Ivin zaključak glasi: „Gin kupuju ljudi različitih kupovnih moći, različitog stupnja obrazovanja, nema pravila, gin kupuju svi!“
Proizvodnja gina Castrum sastoji se od dodavanja čak 14 različitih začina
Proizvodnja gina nije jednostavan proces, a još jedna otežavajuća okolnost je ta što nema toliko ljudi koji se bave proizvodnjom istoga, pa su Iva i Mihovil morali posegnuti čak do Velike Gorice na radionice. „Postoje recepti kako proizvesti gin, ali naravno da vam nitko neće otkriti na koji način se nešto destilira, koliko dugo, što treba dodati, a što oduzeti, kad što staviti u macerat“… Osim toga, Iva nadodaje da proizvodnja njihovog gina kreće od nabavke destilata pšenice, a zatim se nastavlja maceriranjem borovice (ploda smreke), postupak se nastavlja dodavanjem začina, a oni ih koriste 14. „Tajna“ cijelog postupka je kada će se što staviti i koliko dugo će odstajati u maceratu.
Jedan od najvećih izazova za supružnike Pranjić je taj što su relativno novi na tržištu i kao takvi trebaju se „probiti“ do ciljane skupine, no vjera koju imaju Iva i Mihovil u to da vlastiti proizvod može biti u određenim kafićima, hotelima i restoranima ono je najvažnije. Osim toga, brojni zadovoljni kupci potvrđuju to svojim pozitivnim povratnim informacijama. „Točno znamo prema kojem targetu želimo ići i kako treba biti uređen objekt u kojemu se nalazi naš gin“ komentira suvlasnica destilerije. Castrum gin dolazi u tri litraže (0.2L, 0.5L i 0.7L), a moguće ga je naručiti putem njihove web stranice ili putem Facebooka i Instagrama.
Barrel aged gin uskoro u ponudi
Brojni su planovi pred Ivom i Mihovilom, a jedan od njih je izlazak na tržište s novim ginom. Naime, u drvenim bačvama im trenutno „leži“ barrel aged gin, odnosno gin koji poprima boju bačve te izgledom podsjeća na viski. „To će biti jedna premium linija, poprilično je jak i u njemu se može osjetiti okus drveta, a plan nam je da bude gotov do Božića“ zaključuje Iva za kutjevački.hr. Osim premium gina, ovaj mladi par ima u planu i proizvodnju viskija, a s obzirom na uspjeh koji su postigli svojim prvim ginom uopće ne sumnjamo u uspješnu realizaciju svih planova. Sretno!
Foto: Castrum i kutjevački.hr
Više priča
Naš sugrađanin Franjo Čamak prvak je Balkana u bacanju diska!
[FOTO] Mladi talent iz Kutjeva: Vinko Svitok oduševljava svojim slikama
[FOTO] Oaza mira: Život i rad Ferde Pavkovića među vinovom lozom