U OPG Hruška, registriranom za proizvodnju i preradu svinjskog mesa iz Bjeliševca pokraj Kutjeva, u studenom počinje nova mesarska sezona. Posla ima puno i trajat će narednih zimskih mjeseci jer je potrebno preraditi preko stotinu svinja iz vlastitog uzgoja u suhomesnate proizvode. Zahvaljujući hladnjačama, njihova proizvodnja ne ovisi o vremenskim prilikama, pa visoke temperature ovog studenog nisu značajno utjecale na preradu mesa.
Njihovi suhomesnati proizvodi prepoznatljivi su na tržištu i izvan granica Hrvatske. Ipak, uz njihovo ime vezana je proizvodnja tradicionalnog slavonskog kulena isključivo od domaćeg mesa, koji je postao brend. To je obiteljski posao koji je preuzeo Vjenceslavov sin Damir, inače prehrambeni tehnolog. U poslu često pomaže Damirov šogor Milan. Djelatnost proizvodnje kulena prvi su registrirali u Požeško-slavonskoj županiji.
Sve je počelo prije 27 godina kada je Vjenceslav sudjelovao na tada prestižnom ocjenjivanju, Kulenijadi Večernjeg lista. Visoke ocjene za kvalitetu i šampionska titula bili su poticaj da vlastitu proizvodnju tovljenika usmjere u preradu tradicionalnog slavonskog kulena.
Tijekom svih tih godina prilagođavali su se zahtjevima hirovitog tržišta i uspjeli su očuvati obiteljsku tradiciju. Neprestano razmišljaju o tome kako poboljšati kvalitetu svojih proizvoda. Ova godina je posebno izazovna zbog velikog rasta cijena repromaterijala i povećanja troškova proizvodnje, što su minimalno prenijeli na više cijene prerađevina.
Njihovi proizvodi, kao što su kulen, slanina, kobasice, kulenove seke, čvarci, švargl, sušeni vrat i pisanice, osim u vlastitom domaćinstvu, mogu se kupiti svakodnevno u požeškoj trgovini u Cehovskoj ulici, te srijedom i subotom na tržnici u Pleternici.
Izvor: Pozega.eu
Više priča
[FOTO] Kutjevo pokazalo veliko srce: Molitvom i svijećama odali počast žrtvama tragedije u OŠ Prečko
[FOTO] Snježna fotogalerija Kutjeva
[FOTO] Kutjevački tamburaški orkestar ponovno oduševio publiku!