U rujnu počinju dozrijevati plodovi gloga, takozvane gloginje, koji su vrlo zdravi, a kod nas se, za razliku od mnogih europskih zemalja, gotovo ne koriste. Glog susrećemo među drugim grmljem uz puteve, rubove šuma i livada. Kod nas se najčešće koriste crveni (Crataegus oxyacantha L.) i bijeli glog (Crataegus monogyna Jacq). Obje vrste jednako su ljekovite, a među njima postoje samo manje botaničke razlike, primjerice plod bijelog gloga sadržava jednu sjemenku, a plod crvenog 2 – 3 sjemenke.
Glog je trnovit grm ili manje drvo s trokrpastim ili peterokrpastim listovima. U ljekovite svrhe najčešće se u proljeće beru cvjetovi ili cvjetni vrškovi s listovima. Bere se za lijepog sunčanog vremena, prije no što se cvjetovi otvore, no, kako je period cvatnje kratak to je ponekad zbog vremenskih prilika teško ostvarivo.
Ljekovitost gloga
Prvi zapisi o ljekovitosti glogova cvijeta potječu s početka 14. stoljeća, a tek su u 19. stoljeću francuski i engleski liječnici pobliže istražili njegovu ljekovitost i u glogu otkrili jednu od najvrjednijih ljekovitih biljaka za srce. Danas znamo da su najznačajnije djelatne tvari u glogu flavonoidi (hiperozid, viteksin-4-ramnozid, rutin), procijanidini i saponini.
Gloginje su okruglasto-jajasti plodovi gloga, dugi 5 – 10 mm, lijepe crvene boje, s karakterističnim ostatkom cvjetne čaške na tjemenu. Sazrijevaju u rujnu i listopadu, usplođe im je brašnasto, a okus dosta trpak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon kojih postaju mekši i ukusniji. Sadržavaju C vitamin, provitamin A, limunsku i vinsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodni za pripravljanje pekmeza, marmelada i džemova.
Pripravcima od gloga mogu se ublažiti različite srčane tegobe. Glog povećava snagu srčanog mišića, što je osobito potrebno starijim osobama, smiruje lupanje mlađih i “nervoznih” srca, ublažava simptome angine pektoris i poremećaje srčanog ritma. Preporučuje se kod ateroskleroze, klimakteričnih tegoba, osjećaja tjeskobe i srčanog nemira. Prije upotrebe pripravaka od gloga treba se uvijek posavjetovati sa stručnom osobom.
Pripravljanje čaja od cvjetova i listova
1 čajnu žlicu suhih, usitnjenih listova i cvjetova preliti sa 2,5 do 3 dl vrele vode i procijediti nakon 15 minuta.
Drugi način je da se osušeni list i cvijet kuhaju 2 minute u vreloj vodi. Nakon kuhanja pokrije se do 5 minuta i nakon toga pije.
Na 3 dcl vode, dovoljno je 1 prstohvat čaja.
Piti 2 – 3 šalice čaja tijekom dana, polako, gutljaj po gutljaj.
Pripravljanje kapi
20 grama suhih, usitnjenih cvjetova i listova preliti s 200 grama 70%-tnog alkohola. Povremeno promiješati i nakon 3 tjedna tekućinu ocijediti i profiltrirati. Piti dvaput dnevno 20 kapi u malo vode.
Pripravljanje čaja od gloginja – gloga
Čajnu žlicu suhih, nagnječenih plodova močiti oko 4 sata u vodi, a nakon toga prokuhati.
Piti dvije šalice čaja tijekom dana kod bolesti srca i krvnih žila.
Osušeni list i cvijet kuhaju se 2 minute u vreloj vodi. Nakon kuhanja pokrije se do 5 minuta, i nakon toga pije.
Na 3 dcl vode, dovoljno je 1 prstohvat čaja.
Rakija od gloginja – gloga
Sastojci:
300 g zrelih plodova gloga
300 g šećera
1 limun
1 štapić vanilije
1 l rakije
Postupak:
Svježe plodove gloga oprati, ocijediti, zgnječiti, promiješati sa šećerom i ostaviti da odstoji preko noći. Idućeg dana doliti rakiju, dodati limun izrezan na ploške i vaniliju, te dobro zatvoreno ostaviti da odstoji na svijetlom i sunčanom mjestu. Nakon 4 tjedna rakiju procijediti.
Tekst i fotografije: OPG Livak
Više priča
[FOTO] Tragom žice božićnice: Božićna priredba OŠ Zdenka Turkovića
[NAJAVA] GŠK Kutjevo: Pozivni međunarodni božićni šahovski turnir u Lukaču
Doček Nove godine u podne – Vinarija Kutjevo, Restoran Slavonska kuća Vinkomir