Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane – objavilo je uputu za klanje svinja za vlastite potrebe. Uputa donosi informacije o uvjetima i pravilima koja se moraju poštivati, zonama u kojima je klanje dozvoljeno te obvezama vlasnika svinja u skladu s važećim propisima, uključujući biosigurnost, pregled od strane ovlaštenog veterinara i pravilno zbrinjavanje nusproizvoda.
Klanje svinja za vlastite potrebe
Klanje svinja za vlastite potrebe (kolinje ili svinjokolja) je tradicionalni postupak koji podrazumijeva klanje svinja na vlastitom objektu registriranom za držanje svinja, isključivo za potrebe vlastitog kućanstva.
Klanje svinja za vlastite potrebe dozvoljeno je na objektima smještenim u zonama ograničenja I, II ili III uz ispunjavanje određenih uvjeta, ali nije dozvoljeno na objektima smještenim u zoni zaštite ili u zoni nadziranja.
Zone zaštite i nadziranja određuju se oko novih izbijanja bolesti neovisno o prethodno određenim zonama ograničenja I, II ili III te se redovito ažuriraju, odnosno proširuju ili ukidaju, u skladu s dinamikom pojave bolesti na objektima s držanim svinjama.
Trenutno važeće zone ograničenja prikazane na Mapi su:
• zona ograničenja I
• zona ograničenja II
• zona ograničenja III
• zona zaštite (unutar zone ograničenja III)
• zona nadziranja (unutar zone ograničenja III).
Popis naselja obuhvaćenih zonama ograničenja dostupan je na sljedećoj poveznici: http://veterinarstvo.hr/default.aspx?id=5083.
Prema popisu, Kutjevo i Požeško-slavonska županija još nisu obuhvaćeni zonama zaštite, nadziranja niti zonama ograničenja.
Uvjeti za klanje svinja za vlastite potrebe propisani Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj:
• objekti moraju udovoljavati svim uvjetima biosigurnosti
• na objektu se redovito mora prijavljivati svako uginuće ili pojava bolesti u svinja ovlaštenom veterinaru
• unutar 24 sata prije klanja svinje mora pregledati ovlašteni veterinar
• klanje je potrebno najaviti ovlaštenom veterinaru najmanje 48 sati prije klanja.
Svježe meso i proizvodi od mesa svinja zaklanih za vlastite potrebe ne smiju biti stavljeni u javnu potrošnju!
Pod javnom potrošnjom podrazumijeva se prodaja na raznim manifestacijama, sajmovima, tržnicama, na kućnom pragu kao i prodaja kulena i kobasica putem interneta ili slanje takvih paketa npr. „prijateljima i rodbini“.
Osim navedenog, za vrijeme klanja svinja za vlastite potrebe, moraju se poštivati uvjeti dobrobiti životinja. Također, potrebno je osigurati neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja bilo preko ovlaštenog koncesionara za zbrinjavanje ili preko jedinica lokalne samouprave koje u tu svrhu mogu postaviti zajedničke kontejnere gdje se nusproizvodi prikupljaju i, kasnije odvoze na zbrinjavanje.
Mapa i zone: MAPA
Više priča
Polako se bliži Martinje u Kutjevu – proslava koja slavi mošt i vino
Objavljen poziv ˝Ulaganje u učinkovitu upotrebu resursa i potpora prelasku na kružno gospodarstvo-biootpad˝
HEP donira 130 računala za naše male genijalce