28. listopada 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] Proslava 100 godina DVD-a Vetovo: Povijest, zajedništvo i priznanja za stoljeće posvećeno službi


U Vetovu je s ponosom i svečanošću obilježeno 100 godina od osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Vetovo. Velika proslava okupila je vatrogasce, uzvanike i građane te brojne predstavnike lokalnih zajednica koji su došli iskazati zahvalnost vatrogascima ovog kraja za njihov neizmjerni doprinos sigurnosti i zajedništvu kroz stoljeće rada.

Svečanost je započela u utorak, 22. listopada. združenom vježbom Vatrogasnog centra Kutjevo, polaganjem vijenaca za sve poginule i preminule vatrogasce na mjesnom groblju, te svečanom posvetom spomen-ploče na mjestu starog vatrogasnog doma. Nakon što su sudionici nazočili svetoj misi u župnoj crkvi, slavlje je obogatila klapa Sveti Lovro svojim emotivnim koncertom. Pokrovitelj ove proslave bio je Grad Kutjevo, a značaj proslave istaknut je bogatim programom koji je u svakom dijelu odavao počast svim generacijama vatrogasaca DVD-a Vetovo.

U subotu, u 16:00 sati, održan je mimohod vatrogasaca od vatrogasnog doma do crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, čime je simbolično izražena predanost i zajedništvo vatrogasaca Vetova. Središnja svečanost nastavljena je svečanom sjednicom kojoj su nazočili predsjednik Vatrogasne zajednice Požeštine Ivan Baša, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Dragutin Žnidarec, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, te brojni predstavnici DVD-a i udruga. Predsjednik DVD-a Vetovo Goran Kljajić ponosno je istaknuo kako društvo danas broji 124 člana, od kojih su 36 operativni, a više od 30 mladih i djece.

Pred okupljenima je Julija Šipura, tajnica društva, podsjetila na značajne trenutke u povijesti DVD-a Vetovo, od nabave prve vatrogasne štrcaljke i izgradnje doma u prvim godinama postojanja do danas, kad DVD Vetovo uspješno osposobljava članove i pomladak te modernizira opremu. Predstavljena su i priznanja kojima su istaknuti članovi nagrađeni – Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je zlatne medalje Andriji Horvatu, Milenku Petriću i Stjepanu Lisecu, dok su brojni dugogodišnji članovi primili počasne plakete i zahvale.

Pohvale i čestitke izrazili su čelnici i uglednici. Dragutin Žnidarec uručio je domaćinima plaketu i istaknuo važnost zajedništva u manjoj sredini.

U svom govoru, gradonačelnik Josip Budimir zahvalio je vatrogascima na stoljeću nesebičnog služenja zajednici, ističući njihovu hrabrost i požrtvovnost kroz generacije. Naglasio je kako su vatrogasci uvijek bili stup sigurnosti u Vetovu, osobito u teškim vremenima, kada su mnogi riskirali vlastite živote za zaštitu svojih sugrađana. Poručio je kako njihov primjer i predanost daju inspiraciju mlađim naraštajima da nastave ovaj časni put, naglašavajući važnost zajedništva i tradicije koje DVD Vetovo čuva već 100 godina.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić nadahnuto je govorila o ponosu koji potomci ovih vatrogasaca mogu osjećati zbog doprinosa svojih djedova i očeva.

Uvodnu su državnu i vatrogasnu himnu izveli članovi Gradske glazbe Kutjevo, a cijelu večer za veselu atmosferu pobrinuo se tamburaški sastav HKUD Slavonija iz Jakšića. Proslava je zaključena večerom za sve uzvanike u Društvenom domu Vetovo, čime je obilježeno ne samo stoljeće postojanja DVD-a Vetovo, nego i obećanje da će duh zajedništva, hrabrosti i solidarnosti nastaviti živjeti u generacijama koje dolaze.

Cijela je svečanost bila izvrsno organizirana, dostojna proslave ove velike obljetnice koja odaje počast stoljeću predanog rada i zajedništva DVD-a Vetovo.