4. listopada 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Naš sugrađanin Franjo Čamak prvak je Balkana u bacanju diska!


Ove je godine, od 27. do 29. rujna, u Baru u Crnoj Gori održano 33. prvenstvo Balkana u atletici za veterane, na kojem je sudjelovalo preko 600 atletičara i atletičarki iz 13 zemalja članica Balkanske atletske udruge (BAMA).

Kutjevčanin Franjo Čamak na dominantan je način postao prvak Balkana u bacanju diska, bacivši već u prvoj seriji pobjednički hitac od 39,89 metara, što je 4 metra dalje od drugoplasiranog. Osim zlata u bacanju diska, Čamak je osvojio i brončanu medalju u bacanju koplja. Ovo je Franji već drugi naslov prvaka Balkana u bacanju diska; prvi je osvojio 2020. godine u Beogradu.

Inače, Franjo se bavi veteranskom atletikom još od 2016. godine. U srpnju ove godine postao je prvak Hrvatske u bacanju diska i bacanju kugle, koje su mu primarne discipline. U svojoj atletskoj karijeri, osim što je višestruki prvak u bacanju diska i kugle, naslove prvaka osvajao je i u bacanju koplja, bacačkom petoboju i skoku u vis.

Čamakov osobni rekord u bacanju diska od 41,85 metara drugi je rezultat u Hrvatskoj svih vremena u kategoriji od 60 do 65 godina, a samo su legenda hrvatske veteranske atletike Stipo Knez i Čamak bacali dalje od 40 metara.

Iduće će se godine prvenstvo Balkana održati u Varaždinu, a Franjo vjeruje u uspješan nastavak svoje atletske karijere. Njegovi dosadašnji uspjesi dokazuju da nikad nije kasno za ostvarenje svojih snova.