Po 11. puta Udruga vinogradara i vinara “Veteri Castra” iz Vetova priprema se za organizaciju proslave zaštitnika vinogradara, sv. Vinka i Vincelova u Vetovu. Kako je već od prvog Vincelova ova manifestacija u Vetovu prepoznata na daleko kao najveća i odlično organizirana fešta s puno zabave i velikom količinom hrane i vina, gostiju je svake godine sve više.
Pred organizatorima je sve veća odgovornost da sve dobro pripreme i zadovolje veliki broj posjetitelja i njihovih očekivanja, ali i sve naprave financijski dostupnim, pa su prije devet godine počeli i sami pripremati kobasice i slaninu za „vincelovski ražanj“, te suho meso za grah. – Ove godine pripremili smo naše, sad već tradicionalno kolinje na kojemu mi pripremimo sve što nam treba za dobar „vincelovski ražanj“, a i sve veće količine graha sa suhim mesom za zaista sve veći broj gostiju na Vetovačkom Vincelovu. Ove godine imamo na raspolaganju 390 kg sirovine od domaćih slavonskih svinja. Nešto preko 180 kg mljevenog mesa preradili smo u kobasice koje sada idu u dim i glavni su sastojak ražnja. Pripremili smo desetak velikih slanina koje također sada idu nekoliko dana u dim, a kriške slanine peku se zajedno s kobasicom na štapu uz nekoliko vatri koje pripremimo na našem Trgu sv. Vinka. Sve ostalo meso stavljamo u dim i imat ćemo suho meso za naš poznati grah, kojega ćemo i ove godine skuhati u velikim količinama, najmanje 1.000 porcija graha bit će pripremljeno – istakao je predsjednik udruge Damir Špoljarić, koji najavljuje i odlično Vincelovo u Vetovu za 27. siječnja u popodnevnim satima, sa puno zabave, dosta hrane i dobrog vetovačkog vina.
Sve pripreme teku odlično, dogovoreni su izvođači zabavljači, a Vetovčani žele i dalje zadržati titulu najveće proslave Vincelova u Požeško-slavonskoj župšali ali i šire u Slavoniji. Program počinje već od 15 sati na Trgu sv. Vinka u samom centru Vetova svečanim orezivanjem loze u pokaznom vinogradu, a nakon toga dobra zabava koju će prirediti tamburaši TS Behar, Ivan Štivić i prateći band a organizatori priređuju i goste iznenađenja.
Za sve besplatno i u neograničenim količinama konzumirati, sam si ispeći “vincelovski štap” s kobasicom i slaninom, pojesti dobar grah sa suhim mesom i sudjelovati u cijeloj fešti potrebno je za samo 10 eura dobrovoljnog priloga, dobiti etui i čašu s oznakom Vincelova u Vetovu i degustirati vino kod svih vetovačkih vinara, tj. koliko možete podnijeti. U organizaciju se uključe i ostale vetovačke udruge kao pomoć, a i vetovački ugostitelji i restorani također pripreme hranu kao pomoć organizatorima.
Izvor: Požeška kronika
Više priča
Udruga La Bella Vita: Započeli upisi u 1. Zimsku sportsku školu u Kutjevu!
Božićna čarolija kroz objektiv: Povratak u prošlost i ove godine
[FOTO] “Radionica za najmlađe: Učenje o pravima kroz igru i kreativnost”