28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Ministar financija Zdravko Marić posjetio Kutjevo

Naš čuveni vinar Vlado Krauthaker je bio domaćin jednog vrlo zanimljivog i konstruktivnog sastanka kutjevačkih vinara koji su ugodnom tonu imali priliku reći ono što ih muči na pravu adresu. Gost i pozorni slušatelj je bio ministar financija i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Zdravko Marić koji je strpljivo saslušao iznošenje gorućih problema kao i interesantnih ideja za budućnost vinarsko-vonogradarske industrije te se na koncu uz zahvale obratio prisutnima.

Skup su pozdravili domaćin Vlado Krauthaker kao i gradonačelnik domaćin Josip Budimir, a redom su svoja zapažanja i zamisli za bolju budućnost vinara iznosili Josip Galić, Ivan Marinclin, Branko Mihalj, Josip Mesić, Dinko Špoljarić kao i Nikola Drmić u ime kuće domaćina. Najveća briga je naravno ona uzrokovana koronom, a vezana je za jako loše poslovanje u proteklih nekoliko mjeseci i naravno predstojeća berba koja bi mogla biti iznimno dobra pa su vinari s razlogom zabrinuti za plasman i skladištenje.

Ministru ovo nije bio prvi posjet čuvenoj vinariji Krauthaker, a zapanjujuće je s koliko se pažnje i memorije ministar osvrnuo na sastanak koji se održao prije gotovo četiri godine. Očito je da su vinari i njihova problematika usađeni duboko u svijest našega ministra financija i sigurno će ministar Marić biti podrška i pomoć svima onima koji se bave na bilo koji način vinom i svime onime što dovodi do konačnog produkta u staklenoj boci.

Ovo je ipak situacija bez presedana kakvu ne pamtimo unazad 40 godina. Bio je tu i domovinski rat no sve su službe funkcionirale, izuzev onih na okupiranim područjima na kojima su bješnjele borbe. Imali smo financijsku krizu i 2008.godina koja je bila i globalnog karaktera, a sada smo stigli do okolnosti kada smo došli do stanja da moramo staviti ključ u bravu gotovo svega osim onoga najnužnijeg. Mislim da se možemo složiti kao ljudi prije svega da je ovo bila dobra odluka da najprije štitimo ljudske živote. U životu je jako bitno donijeti pravu odluku, a još je važnije donijeti pravu odluku u pravo vrijeme. Moramo dati poticaj domaćoj proizvodnji. Nadam se da smo sada shvatili koliko je ona bitna u slituaciji kad se granice zatvore i da nam je korona otvorila oči – svježe meso i svježa riba, naši domaći proizvodi su definitivno naša budućnost. EU priprema paket za obranu i oporavak od epidemije od čega Hrvatskoj pripada 10 milijardi eura od čega je većina bespovratna čak i za privatni sektor. Hrvatskoj treba nekoliko jakih projekata i jako puno onih manjih i to je pravi smjer za revitalizaciju poljoprivrede i same Slavonije i Baranje. Nama je trebalo 11 godina da prevladamo krizu 2008., a ove godine će biti sigurno veći udar no šanse za povratak su puno veće jer imamo financijsku stabilnost, dobru monetarnu politiku i sve ovo što ste mi izrekli sigurno neće ostati mrtvo slovo na papiru, a dobar dio ovih zahtjeva se podudara sa zahtjevima vinara iz drugih regija Hrvatske. Doista mislim da idemo dobrim smjerom  – rekao je ministar Zdravko Marić.

Nakon okončanog druženja s vinarima ministar se zaputio u obilazak vrtića koji je sve bliže dovršetku i otvaranju vrata malim korisnicima, a nakon obilaska se skupa s domaćinima uputio prema Požegi u posjet Sveučilištu.