19. rujna 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] U berbi kod Sontakijevih sudjelovali volonteri iz više zemalja koji borave u Eko centru Latinovac


Već devetu godinu za redom u berbu grožđa kod obitelji Sontaki u kutjevačkom vinogorju uključili su se i volonteri koji borave u Eko centru Latinovac na obuci u okviru projekta Snage solidarnosti, a koji je sufinanciran novcima Europske unije. Njih petnaestak iz Norveške, Španjolske, Engleske, Njemačke, Francuske, Ukrajine Rumunjske, Austrije i Hrvatske brali su cabernet franc na lokaciji Venja čime je završena ovogodišnja berba u obitelji Sontaki.

Nakon berbe volonteri su imali priliku sudjelovati u preradi grožđa te se pobliže upoznati sa tehnologijom proizvodnje vina. Za njih je bio upriličen i obilazak obiteljskog podruma kroz koji ih je proveo mladi gazda Krunoslav te ih upoznao kako se i na koji način čuva proizvedeno vino, način njegovog punjenja u butelje i pripremanje za prodaju.

U znak zahvalnosti obitelj Sontaki je počastila volontere koji su im pomogli u berbi prasetinom s ražnja koju je ispejao Goran Jugović, a koju je mlada Norvežanka Dina prvi puta kušala i nije krila zadovoljstvo novootkrivenom delicijom. Bilo je tu i drugih jela iz ovih krajeva.

Gazda Krunoslav ove godine slavi jubilej 20 godina od preuzimanja brige o obiteljskim vinogradima i vinariji osnovanoj još 1929. godine. Recimo i to da se ekološkom proizvodnjom Sontakijevi bave desetak godina i uspijeli su dobiti ekološki znak koji krasi etikete boca graševine, cabernet franka, pinota crnog i nadasve poznatog Kutjevačkog kitokreta koji je zaštitni znak vinarije. Koristeći metodu tzv. ancestrale proizvode pjenušavo vino fermentacijom direktno u boci. Osim toga sa grožđem iz jednog vinograd od čak sedam sortio, maceriraju u drvenim bačvama vrhunsko narandžasto vino nazvano Super Slavonac ili skraćeno Superslav. Da dobro rade i proizvode vrhunska vina potvrđuju brojne zlatne medalje i priznanja na sajmovima i izložbama vina.

Tekst/foto: Pozega.eu