29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vino naše vinarije Perak šampion 52.izložbe kontinentalnih vina RH

Nakon što su objavljeni rezultati ocjenjivanja ponajboljih vina iz eminentnih vinarija diljem Lijepe naše na 52. izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini na vrhu se našlo i vino iz kutjevačkog vinogorja. Tako je Najbolje ocijenjeno vino – Šampion 52. izložbe vina kontinentalne Hrvatske odlukom žirija postalo kutjevačko vino Graševina ledeno vino (godina berbe 2015.) iz vinarije PERAK D.O.O.

Nije ovo bila jedina nagrada koja je sletjela u vitrine vinarije Perak pa je tako i Nagrada za najbolje ocijenjeno predikatno vino
(također Graševina, ledeno vino, godina berbe 2015.), a zlatna medalja je pripala i Graševini berbe 2018. koja je zaslužila Nagradu “Milan Pažić – za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino. Osim tri zlatne vinarija Perak je zaslužila i srebrnu medalju za Muškat žuti, berba 2019.

Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini je jedinstvena manifestacija s bogatom tradicijom (više od pola stoljeća) i velikim interesom izlagača.  Zadnjih godina se održava početkom lipnja;  u sklopu Izložbe se dodjeljuju nagrade za najbolje ocijenjena vina, a svake se godine prijavi značajan broj izlagača. Uz natjecateljski dio, Izložba vina kontinentalne Hrvatske nudi i druge sadržaje: degustacije i promocije vina, izložbeni prostor, stručne radionice i susrete, zabavni program i koncerte.

Za 52. po redu Izložbu vina kontinentalne Hrvatske pristiglo je ukupno 255 uzoraka; vina je ocjenjivala komisija koju je činio 15 članova vrsnih enologa i poznavaoca vina na čelu koje je bila predsjednica prof. dr. sc Ana Jeromel, a šampion Izložbe je Graševina ledeno vino, berbe 2015., iz kutjevačke vinarije Perak.

U samom srcu Slavonije, duž ponajboljih položaja kutjevačkoj vinogorja, obitelj Perak ima 12 hektara svojih vinograda. U širokoj lepezi sorti najzastupljenija je graševina koja daje vina od suhih kvalitetnih preko vrhunskih do predikatnih, ali i fine pjenušce. Potvrda kvalitete su brojne medalje i šampionska priznanja s natjecanja u zemlji i inozemstvu. Vina Perak su izrazito sortna, čista i elegantna. Konzumirajte ih uz hranu ili uživajte u njima samima. Autor ovih vina je enolog Ivica Perak, ali u radu sudjeluje obitelj – sin Ivan, kći Maja i supruga Željka.

U obiteljskim vinarijama vino nije samo proizvod; vino je puno više od toga. Kroz svaku butelju Vina Perak upoznat ćete obitelj Perak – ta su vina sinonim čistog užitka ispijanja vrhunskih vina.