20. rujna 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Pčelarska udruga Sladun dobila Uniqa donaciju za projekt Dani apikulture


Između 150 projekata prijavljenih na natječaj za UNIQA donacije „Radost života“ odabrano je 5 projekata koje će UNIQA financijski podržati u 2023. godini. Među odabranim projektima je i projekt lokalne Pčelarske Udruge Sladun Kutjevo pod nazivom Dani apikulture – Sačuvajmo pčele uzgajajući medonosne biljke. Udruga je u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Kutjeva prijavila projekt u iznosu 4.000 eura.

Cilj projekta je educiranje najmlađe djece vrtićke dobi od 3 do 6 godina, njihovih roditelja i šire zajednice o važnosti pčela za okoliš te o prepoznavanju medonosnog drveća i bilja. Kroz projekt će se naučiti i kako utjecati sadnjom medonosnog bilja na proizvodnju meda. Provedbom projekta poboljšat će se stanje okoliša kupnjom medonosnih sadnica radi povećanja pčelinjeg fonda koji je potreban pri oprašivanju i proizvodnji hrane te će se doprinijeti očuvanju okoliša i prirodne raznolikosti. Globalnim zatopljenjem, klimatskim promjenama i pojavom novih bolesti i pčele su postale prilično ugrožene. Velika je važnost pčela kao oprašivača i njihova uloga u očuvanju biološke raznolikosti. Pčele su prijatelji našega okoliša i potrebno je educirati već najmlađe naraštaje o važnosti pčela u svojoj okolini. Također se treba pobrinuti za medonosne biljne vrste kako bi se osigurao izvor hrane pčelama.

Članovi udruge raduju se provedbi projektnih aktivnosti koje su od velikog značaja za pčele, pčelare, ali i naše najmlađe te širu zajednicu.

Čestitamo Pčelarskoj udruzi Sladun Kutjevo i želimo im uspješnu provedbu!