29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Promišljanja o došašću – svijeće adventskog vijenca osvjetljavaju nam put


Danas je prva nedjelja došašća ili adventa. Upalili smo prvu adventsku svijeću na vijencima u našim domovima, a sve vas pozivamo na zajedničku molitvu i paljenje prve adventske svijeće ispred Gradske kuće večeras u 19 sati.

Kako bismo se pripravili za najradosniji kršćanski blagdan – Božić, pročitajte promišljanja našeg župnika Ivana Štivičića o došašću.

Tko se ne raduje Božiću? Ima li takvog kršćanina? Osobitu radost možemo vidjeti kod djece. Ne samo zbog darova koje dobiju o spomendanu svetoga Nikole ili onih koje nađu pod borom vjerujući da ih je donio Isus. I upravo taj Isus zaista donosi dar, ne onaj skriven pod borom u šuškavom, sjajno i šarenom papiru, nego nam on donosi dar samoga sebe. Dar spasenja. I zato je dobro radovati se Božiću poput djeteta; radosno, iskreno, s osmjehom na licu, pun iščekivanja i želje da što prije dođe taj dan.

A vrijeme došašća uvodi nas u to ostvarenje darovanosti našega Spasitelja. To vrijeme je vrijeme iščekivanja, vrijeme priprave, neki će ga nazvati i hodočašćem prema susretu licem u lice s Gospodinom.

Svijeće adventskoga vijenca osvjetljavaju nam put. Podsjećaju nas da dolazi onaj koji za sebe kaže da je Svjetlost svijeta (Iv 8,12). Za taj susret treba se pripraviti. Hod nije lagan. Potrebna je žrtva, odricanje, napor, ustrajnost. Ne podsjećaju li nas ove riječi na korizmu. Da, i došašće je, poput korizme, vrijeme pokore, intenzivnije molitve, posta. Možda nas je od te činjenici odvuklo blještavilo lampica, užurbanost kupovanja po trgovinama, priprava svega onoga što je potrebno da bismo svečana proslavili Božić.

U toj pripravi ne zaboravi svoju dušu. Advent nas uči hodati prema susretu s malim Bogom (Božićem) na poznati način za nas kršćane. Ti načini su utkani u naš svagdanji kršćanski život, a to su:

Zornica – nekrvna žrtva koja traži žrtvu ustajanja i ustrajnosti. Traži od nas odricanja od sna i topline kreveta i darivanja vremena Bogu kroz slavlje svete mise.
Osobna molitva – vrijeme došašća omogućuje nam zastati u toplini svoje kuće i dati vremena sebi i Bogu te razgovarati (moliti). Kraći dani omogućuju nam da koristimo večer za molitvu i slušanje Boga čitajući Sveto pismo.
Ispovijed – važan korak duhovne priprave za Božić. Čistiti ćemo svoje kuće i stanove, okiti ih raznim ukrasima. Očisti svoju dušu u sakramentu ispovjedi i ukrasi je darovima i plodovima Duha Svetoga.
Dar dobrote – odričući se podjeli s drugima, daj nešto od svoga onome koji ima manje.

Sigurno ima još načina kako radosno proživjeti došašće i dočekati Božić.

Iskoristi advent kao darovano vrijeme za sebe i Boga i osjetit ćeš radost Božića ispunjen i obnovljen.