28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Osvrt ravnatelja škole Milorada Bandala na završenu nastavnu godinu


Budući da se približio kraj nastavne godine odlučili smo pitati ravnatelja škole, Milorada Bandala, da nam napiše osvrt na to kakva je bila, da nam istakne uspjehe i planove. U nastavku ga možete pročitati:

Dragi čitatelju ovih redaka! Možda upravo sjediš negdje u debeloj hladovini borova, uz šum valova, jer su godišnji odmori u tijeku. Možde guštaš negdje na terasi u svome dvorištu pa kratiš vrijeme između svojih svakodnevnih poslova prateći događanja u svome mjestu!? A možda ti je samo dosadno… Ili si jedan od učenika naše škole, a škola ti je „prirasla“ srcu i jedva čekaš da opet počne!? Možda si i jedan od roditelja koji već ponavlja „kad će više ta škola“ i istražuješ da nisu slučajno stavili raniji početak nove školske godine!? Što god da je od ovoga točno, drago mi je da te zanima ova tema i da čitaš ove retke.

Prije nekoliko dana priveli smo kraju još jednu nastavnu godinu. Nekome uspješniju, a nekome malo manje uspješnu. No, kada se osvrnem unatrag 12 mjeseci i pogledam što se sve događalo u školi, moram priznati da je prošla nastavna godina (pišem „nastavna“ jer „školska“ traje do 31. kolovoza) bila izuzetno uspješna.

Školsku godinu 2021./2022. započela su 363 učenika, a završilo ih je 359. U školsku godinu 2022./2023. upisujemo 354 učenika. Broj učenika u razrednoj nastavi je 164, a u predmetnoj je 190. Nažalost, broj učenika i dalje je padu, iako u šali znam reći da ih je ove godine „samo“ 9 manje, s obzirom da je ranijih godina ta brojka bila daleko veća. Pad broja učenika posebno se osjeća u našim područnim školama. Očekujemo da će ove godine čak tri područne škole imati samo po jednog učenika. No, to je naša realnost.

U školi se proteklih mjeseci događalo puno lijepih stvari. Zahvaljujući stručnosti i angažmanu naših djelatnika, podršci i suradnji roditelja i učenika te drugih institucija, u školi smo proveli mnoge aktivnosti i projekte. Ističem ovdje projekt razredne nastave „Putujemo svijetom, našim divnim planetom“, zatim projekt ostvaren u suradnji s PU Požeško-slavonskom i Gradom Kutjevom „Budi navijač, ne razbijač“ (zahvaljujem policijskom djelatniku g. G. Matijeviću). Ponosni smo na sudjelovanje naše učenice Klare i njezine mentorice Anite na državnoj smotri „Lidrano“, kao i na učenice Magdalenu, Ljubicu, Enu i Klaru koje su sudjelujući u UNICEF-ovom projektu izradile slikovnicu „Jedno – Jekh“ koja govori o inkluziji romske nacionalne manjine u odgoj i obrazovanje. U istom tom projektu ugostili smo u Kutjevu i g. Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika za nacionalne manjine i njegove suradnike, a i sami smo s učenicama posjetili Romski edukativno kulturni centar u Zagrebu. S osmašima smo bili u posjetu našim lokalnima OPG-ovima (obitelji Vido i Ribičić) kroz projekt Ministarstva poljoprivrede. Nakon dvije pandemijske godine uspjeli smo realizirati i školske ekskurzije, a učenici razredne nastave ostvarili su i brojne druge izlete i aktivnosti – bilo sa svojim učiteljima i učiteljicama ili u suradnji s udrugama u svojim mjestima. Škola se uključila i u obilježavanje svih važnijih datuma i događanja tijekom godine (Večer matematike, Noć knjige, Dan škole…). U suradnji s PU Požeško-slavonskom proveli smo i brojne preventivne programe, a ugostili smo i predstavnike brojnih udruga i ustanova (Hrvatski branitelji, Park prirode Papuk, Obiteljski centar…). Naši učenici ove su godine sudjelovali na brojnim natjecanjima, a njih čak 42 predstavljali su našu školu na županijskim natjecanjima i postigli odlične rezultate. Napominjem da smo iz svih predmeta imali svoje predstavnike. Trudom i zalaganjem naših profesorica Marijane i Ivane i profesora Domagoja uključili smo se i u projekt „Učimo uz  3D tehnologije“ te smo dobili od Ministarstva i 3D printer. Učenica Ela Škopec sudjelovala je sa svojom mentoricom Ljiljom B. Markota na Susretima mladih pjesnika Slavonije i Baranje i njezina pjesma uvrštena je u zbirku pjesama.

Uistinu je teško prebrojati i navesti sve aktivnosti, a da se nešto ne preskoči. A sve to ne bi bilo moguće bez dobrog kolektiva i velike podrške i razumijevanja roditelja. Naravno, dragi učenici, ništa bez vas.

Zato koristim ovu priliku da kao ravnatelj škole zahvalim svim djelatnicima, stručnim suradnicima, tehničkom i pomoćnom osoblju, roditeljima, učenicima, Gradu Kutjevu i drugim institucijama na svakom uloženom trudu kako bi odgoj i obrazovanje u našem mjestu podigli na jednu višu razinu, kako bi škola postala mjesto življenja i učenja, mjesto uvažavanja i zajedništva, mjesto rada i igre, mjesto za koje se ne živi, nego u kojem se živi.

Da bismo to postigli, treba nam još puno rada i truda. Zato već sada postoje planovi i projekti za još bolji napredak za sljedeću školsku godinu. Jedna od velikih novosti bit će i organizacija produženog boravka za učenike prvog i drugog razreda naše škole. Hvala Gradu Kutjevu, g. gradonačelniku Josipu Budimiru i suradnicima jer su izrazili spremnost  financijski poduprijeti ovaj projekt i financirati učitelja koji će raditi u produženom boravku. U planu je pokušati ostvariti i međunarodnu suradnju naše škole kroz projekte Ministarstva. Također nam je namjera da od iduće školske godine u PŠ Vetovo organiziramo jednosmjensku nastavu.

A sada te dragi čitatelju, nakon što se vratiš sa odmora, pozivam na podršku i suradnju u svim našim zajedničkim poslovima, planovima i projektima. Posebnu podršku i suradnju očekujem od vas, dragi roditelji. Budite suradnici škole i učitelja u odgoju i obrazovanju vaše djece jer samo zajedno možemo bolje i više.

Milorad Bandalo, dipl. teol., ravnatelj