28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Mediteranska biljka koju uzgajamo u vrtu – Lavanda

Lavanda potječe od latinske riječi lavare, što znači kupati se. Omiljena je ukrasna biljka, koja se sve više uzgaja. Nije zahtjevna u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao dobra ispaša za pčele.
Kod nas se nekada samo uzgajala u primorskim krajevima, no danas se intenzivno uzgaja i na kontinentu.

Uzgoj se sastoji od obrezivanja biljaka krajem svibnja na visinu 8-10 cm kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. Ponovo se biljka obrezuje u drugoj godini na visinu 15-18 cm. Nakon toga više nema potrebe oblikovati grm. Važno je redovito kultivirati tlo radi prozračivanja, a usjev u redu okopati. Korov treba suzbiti prije početka vegetacije. Nasad prave lavande počne starjeti nakon 6-8 godina, grmovi se prorjeđuju, smanjuje se broj cvjetnih izbojaka, a cvjetne stabljike se skraćuju.

Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema. Za proizvodnju sapuna upotrebljava se jeftinije eterično ulje hibridne lavande. Ljekovito svojstvo lavande sastoji se u smanjenju živčane napetosti pri migreni i neuralgiji. Ublažava grčeve i pomaže u zacjeljivanju rana.

Ono što utječe na proizvodnju aromatičnog bilja jesu klimatski uvjeti, koji joj pogoduju ili ne. Uzgajivači lavande ne razbijaju glavu plasmanom i otkupnom cijenom. Plasman je osiguran, a prodajna cijena i više nego zadovoljavajuća. Zato ih je i u Slavoniji sve više.