Ružmarin (lat. salvia rosmarinus) koji se nosi na vjenčanjima simbol je ljubavi (posvećen je božici ljepote Afroditi). To je grmolika je zimzelena biljka koja ima igličaste listove a cvjetovi su joj svijetloplavi i krhki. Igličasti listovi su intenzivnog mirisa, pomalo ljutog, oporog i gorkog okusa. Koristi se za aromatiziranje povrća kao i jela od mesa. Poznato je da ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu i time poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Zna se i da ružmarin pomaže probavljanju masti.
U narodnoj medicini koristi se kod bolesti jetre, bubrega, srca i reume. Ulje od ružmarina kao i ružmarin općenito djeluje antibakterijski pa se čak može upotrebljavati i kao sredstvo za čišćenje podova, kuhinje i namještaja.
Upotreba ružmarina u ishrani
List se dodaje raznim jelima od mesa, naročito janjetini i svinjetini. Također se dodaje pečenim krumpirima i biljnom maslacu. Cvijet se može kristalizirati za ukras. Kada se skinu listovi, stabljike ružmarina mogu se paliti na vatri ili roštilju za ugodan miris a mogu se koristiti i kao štapići za roštilj. Sušeni listovi zadržavaju aromu i pogodni su za skladištenje.
Upotreba u njezi tijela
Kupka od lišća ružmarina potiče cirkulaciju a za bijelju i mekšu kožu dobro je povremeno oprati se čajem od ružmarina, jer smanjuje iritaciju kože. Također, ružmarin pomaže korijenu kose da ojača, olakšava rast i jača kosu. Stavljanjem čaja od ružmarina na obloge također biste mogli ublažiti mnoge probleme vezane uz kožu, kao što su prištići, akne ili suha i oštećena koža. Iako se originalno u kupku stavljaju eterična ulja, u ovom slučaju može poslužiti i čaj, pogotovo kada su u pitanju slaba cirkulacija i kožna oboljenja kao što je psorijaza.
Idealno bi bilo ružmarin saditi negdje gdje stalno ima sunca, a rupe za sadnju reznica trebalo bi iskopati još u jesen ili zimu. Malo hlada neće mu naštetiti. Otporniji je od većine mediteranskih kultura i može podnijeti mrazove. U krajevima gdje je dobra osvijetljenost ružmarin dobiva intenzivnu boju i okus. Jednako se može uzgajati i u stakleniku. Navodnjavanje je najbolje da bude sustavno izmjereno a rasvjeta kontrolirana. Isušenje tla je za ovu biljku nepovoljno kao i pretjerano zalijevanje. U ljeto grmlje se zalijeva jednom dnevno, a u tom slučaju treba izbjegavati korištenje hladne vode.
Potrebno je:
- dobro osušene stabljike ružmarina
- ekstra djevičansko hladno prešano maslinovo ulje
- široka staklena tegla
- gaza ili sitno cjedilo
- male staklene bočice za pohranu macerata.
Prvi korak je da grančice ružmarina temeljito operete zatim ih natopite u vodi jedan sat pa još par puta isperite i dobro osušite kako ne bi došlo do rasta plijesni. Grančice koje će biti stavljane u bočice kada je macerat gotov ostavite da se suše nekoliko dana. Potpuno suhe grančice malo “zgnječite” i protrljajte prije stavljanja u staklenku za maceriranje kako bi ružmarin počeo ispuštati svoja ulja. Staklenku napunite do vrha, prelijte maslinovim uljem i dobro zatvorite. Ostavite staklenku na suhom i tamnom mjestu otprilike dva do tri tjedna, zatim procijedite ulje i prelijte u bočice. U bočice možete staviti jednu ili dvije grančice ružmarina za dekoraciju. Bočice dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku ako ne planirate ulje brzo potrošiti.
Više priča
Udruga La Bella Vita: Započeli upisi u 1. Zimsku sportsku školu u Kutjevu!
Božićna čarolija kroz objektiv: Povratak u prošlost i ove godine
[FOTO] “Radionica za najmlađe: Učenje o pravima kroz igru i kreativnost”