28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Ovisnosti svakodnevnog života – Videoigre

Videoigre su dio naše svakodnevice zadnjih nekoliko desetljeća. Popularan su način zabave u različitim kulturama i dobnim skupinama te mnogima predstavljaju učinkoviti oblik opuštanja i generalno na njih djeluju pozitivno. No, kod određenog dijela populacije ljubav i entuzijazam prema igricama može se pretvoriti u nekontrolirano ponašanje koje izaziva teškoće u različitim sferama života te ima negativne posljedice na emocije i ponašanje.

U stručnoj se literaturi navodi nekoliko znakova koji mogu upućivati na to da osoba pati od ovisnosti o videoigrama: konstantna preokupiranost videoigrama i loše raspoloženje kad osoba nije u mogućnosti igrati ih (mogu se javiti iritabilnost ili anksioznost), korištenje videoigara kao bijeg od problema, igranje videoigara usprkos negativnim posljedicama koje ono ima na različite aspekte života pojedinca i nemogućnost kontrole vlastitog ponašanja kad je u pitanju igranje videoigara. Ovdje je vrlo bitno napomenuti da samo zato što osoba uživa u videoigrama, često priča o njima ili ih igra kada je pod stresom ne znači nužno da je ovisna o njima. Tek ako osoba ne može kontrolirati vlastito ponašanje kad su u pitanju videoigre i kad ih nastavlja igrati na način koji dovodi do teškoća u radu, odnosima ili nekom drugom području života, može se razmatrati mogućnost da osoba ima problem.

Tretmani ovisnosti o videoigrama temelje se na mijenjanju obrasca ponašanja i razmišljanja osobe i tako joj pomažu u kontroli svog ponašanja. Često se uz rad sa stručnjakom psihičkog zdravlja osoba uključuje u grupnu terapiju koja donosi podršku i motivaciju, a uz rad na samoj ovisnosti, stručnjak psihičkog zdravlja može raditi i na drugim simptomima koji nerijetko dolaze uz ovisnost, kao što su anksioznost ili depresija. Kod nas djeluje Dnevna bolnica za ovisnost o internetu i videoigrama pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu.