29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Ovisnosti svakodnevnog života – Nikotin

Kada čujemo riječ ovisnost, mnogi od nas prvo pomisle na korištenje tvari kao što su heroin, kokain i filmove u kojima ovisnici lutaju ulicama tražeći svoju iduću dozu. Pomislimo vjerojatno i na alkohol, čiji se utjecaj često spominje u kontekstu različitih epizoda nasilja ili u reportažama o prometnim nesrećama. Kada uz pojam ovisnosti (opravdano) vežemo teškoće koje ona uzrokuje kako ovisniku, tako i njegovoj užoj i široj okolini, lako je previdjeti da je moguće biti ovisan i o tvarima koje nemaju tako dramatičan utjecaj na naše funkcioniranje. U nastavku vam donosimo neka sredstva ovisnosti koja su za mnoge uobičajeni dio svakodnevnog života i čije je korištenje društveno prihvatljivo iako može imati negativne posljedice.

Nikotin

Cigarete su jedno od najdostupnijih sredstava ovisnosti, što pokazuju i rezultati istraživanja – 69% hrvatskih šesnateastogodišnjaka misli tako. U Hrvatskoj se nešto više od četvrtine stanovništva izjašnjava kao svakodnevni pušači, dok na razini Europe taj udio iznosi oko 18%. Više je faktora koji čine pušenje ovako raširenim – od lake dostupnosti cigareta, kopiranja ponašanja koje vidimo kod obitelji i utjecaja vršnjaka, do čestog prikaza pušenja u filmovima, glazbenim spotovima i videoigrama.

Tvar koja uzrokuje ovisnost o cigaretama i drugim duhanskim proizvodima jest nikotin, psihoaktivna tvar koja se prirodno nalazi u duhanu te djeluje kao stimulans (povećava aktivnost središnjeg živčanog sustava) i anksiolitik (smanjuje anksioznost). Na osobe koje ga rijetko konzumiraju, duhan može imati negativne učinke kao što su vrtoglavica, mučnina ili čak povraćanje, dok na redovite korisnike može djelovati opuštajuće i trenutno smanjiti njihovu potrebu za nikotinom. Negativan učinak pušenja duhana na naše zdravlje i dobrobit detaljno je istražen i dokumentiran kroz mnogobrojna istraživanja, a samo neke od mogućih posljedica su sljepoća, dijabetes, neplodnost i erektilna disfunkcija, različite bolesti dišnog sustava i više vrsta raka. Zapravo, sve ono što možete vidjeti na upozorenjima koja se od 2016. godine moraju tiskati na svaki duhanski proizvod.

Jedan od bitnih razloga zašto je pušačima teško prestati s tom navikom jesu simptomi sustezanja koji se pojavljuju nedugo nakon što osoba prestane pušiti. Osobe koje pokušavaju prestati pušiti mogu se osjećati iritabilno, anksiozno te imati problema sa spavanjem, a mogu se javiti i tjelesni simptomi poput glavobolje, mučnine i znojenja. Simptomi sustezanja te ritualizacija pušenja (pušenje u određenom dijelu dana, prije, tijekom ili nakon određene aktivnosti), kao i laka dostupnost i okruženost drugim pušačima čine pušenje navikom koju je teško prekinuti. Izreka postati i ostati nepušač ilustrira kako nije toliko teško prestati pušiti, koliko je teško ostati nepušač. Kroz takve izazove lakše je prolaziti uz podršku, pa tako Nastavni zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar­“ organizira Školu nepušenja koja se temelji na grupnoj podršci i profesionalnoj pomoći. Mnogi bivši pušači kao veliku pomoć navode i knjigu Allena Carra Lako je prestati pušiti (engl. The Easy Way to Quit Smoking), koja je kod nas dostupna u nekoliko izdanja.