30. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Recept za uskrsnu pogaču (pincu) – iz kuharica naših baka

Starinska kuhinja, kredenac pun začina i aroma, stol prekriven brašnom i miris toplih peciva najdraže su uspomene iz djetinjstva u vrijeme blagdana. Domaćice su s posebnom ljubavi pripremale hranu, a recepte čuvale kao pravo malo blago koje se prenosilo s generacije na generaciju žena unutar obitelji.

Uskrs bez mirisa toplih uskrsnih pogača jednostavno nije potpun. Iako se peče i u ostatku godine, u vrijeme Uskrsa miris pogače očara naša čula. Za izradu vam treba svega nekoliko sastojaka i pokoja aroma.

Uskrsna pogača (pinca) je vrsta slatkog kruha, ovdje navodimo recept za četiri pogače.

Najprije je potrebno otopiti kvasac u posudi s 1 decilitar mlakog mlijeka. U to dodati veliku žlicu šećera i par žlica brašna. Posuda se ostavi poklopljena na toplom mjestu i to barem 15-ak minuta kako bi mješavina narasla.

Četiri cijela jaja i četiri žumanjka potrebno je miksati s malo šećera i dvije vrećice vanilija šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim dodajemo naribane korice i sok naranče i limuna, svinjsku mast, ulje, a može i malo ruma (po želji). Ovoj smjesi se dodaje smjesa s kvascem a onda, postupno, dodavati brašno. Novonastala smjesa miješa se kuhačom sve dok nam ne preostane oko 150 g brašna, kojeg ćemo upotrijebiti kasnije, i to za promijesiti tijesto i za oblikovanje tijesta u pogače.

Sljedeći korak je postepeno dodavanje ostatka mlijeka u tijesto, mijesimo ga kuhačom, sve dok ne postane kompaktno i glatko i dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Neka ostane ljepljivo kako gotova pogača ne bi bila pretvrda.  
 
Tijesto je puno masnoće i jaja pa se zbog toga čini izuzetno teškim. Zato mu treba više vremena za dizanje. Toplina prostorije potiče njegov rast. Potrebno ga je prebacit u blago nauljenu posudu, zatvoriti vrh posude i tijesto dodatno pokriti kuhinjskom krpom. Ono se mora svojom veličinom udvostručiti pa mu dajte vremena za dizanje. Ponekada su to dva sata ili dulje. Tek kada se tijesto udvostručilo, prebacit ćemo ga na podlogu i promijesiti. Razdvojit ćemo ga na 4 jednaka dijela i onda oblikovati pogače.

Na limove za pečenje položiti ćemo po dvije pogače s dovoljno velikim razmakom između kako bi i dalje mogle rasti. Prekrit ćemo ih kuhinjskom krpom i opet čekati da se udvostruče. To će trajati još 2 sata – na toplom mjestu. Zatim ćemo upotrijebiti ono preostalo jaje i premazati naše uvećane pogače. Zarezat ćemo ih i posuti šećerom po želji i peći na prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10 minuta. Nakon nekog vremena smanjit ćemo temperaturu pećnice na 160 stupnjeva pa pogače prekriti papirom za pečenje i peći još 20 do 25 minuta. Tople pogače ćemo omotati u čiste kuhinjske krpe dok se ne ohlade.

Dobar tek !