28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Zima u Kutjevu 1929. godine bila je neobično jaka, živa je pala na -24°C


Iako je danas na području Kutjeva svanulo jedno od najhladnijih jutara ove zime sa zabilježenom temperaturom od -7°C ona nije ni približno onoj zabilježenoj u siječnju 1929. godine koja je iznosila -24°C. Upravo je ta zima opisana u Župnoj spomenici, a zabilježio ju je kutjevački župnik Mirko Messner:

Zima je te godine bila neobično jaka. Od polovice siječnja pa do polovice ožujka bilo je jako hladno. Negdje je živa pala i na minus 24°C. Žito je jako pozeblo, a i vinogradi. Vina je imao malo koji seljak, ali onome kome je ipak rodilo, bilo je zbog lijepe jeseni, jako dobre kvalitete (…). Voća je bilo jako mnogo, napose jabuka. Jesen je uglavnom popravila ono što je zima pokvarila. Tako se u svemu ogledaju Božja ruka i promisao.

Danas, u Kutjevu nije u siječnju svaki dan jutarnja temperatura niža od 0°C, ali ipak većinu dana – jest. Prema statistikama u prosjeku je u 20 siječanjskih dana najniža jutarnja temperatura negativna. Takvi se dani, prema meteorološkom nazivlju, nazivaju hladni. U pojedinim godinama u siječnju može se skupiti i 26 hladnih dana, ali i samo 4 hladna dana, koliko ih je bilo u dosad najtoplijem siječnju, 2007. godine.

Negativni jutarnji “celzijevci” u siječnju nisu bilo kakva nesreća i pokora i lako ih podnosi i većina onih koji su ljubitelji hladnoće. Dakako, ako se takvih negativaca ne skupi previše, pa bešćutno “štipaju”, “grizu”, “ujedaju”… Takvu bismo im zloću mogli oprostiti kad bismo imali mogućnost toplinskog oporavka tijekom dana. Pritom obično očekujemo da će u njegovu najtoplijem dijelu temperatura ipak biti pozitivna. Nije važno kako će se to dogoditi. Kad je posrijedi vrijeme, obično se može prihvatiti ona mnogima mrska mudrost, kako “cilj opravdava sredstva”.

Izvor: Sijerković, Milan (2014.) Kutjevačko vinorodno podneblje – vrijeme i klima Zlatne doline, Zagreb – Kutjevo: Školska knjiga, Kutjevački vinari.