29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Blagdan svete Lucije – zanimljivosti i običaji


Sveta Lucija ubraja se u zaboravljene svece jesenskoga ciklusa koji su u prošlosti imali veliko značenje u puku. Kasna jesen 13. prosinca vrijeme je smiraja prirode. Dani su kratki, sunčev sjaj slabi, noći su duge. Nebo se zatvara, nastupa neplodni dio godine. Čovjek je vjerovao da sile tame, prodirući iz unutrašnjosti Zemlje, prijete njegovu ognjištu.

*U želji za zaštitom obitelji, doma, okućnice on poseže za drevnim magijskim obredima ostalim iz prošlih vremena. Tako bi vješali na okna od prozora i na vrata kuća i staja vijence češnjaka i stavljali bi grane smreke u prozore kuće.

*Ovaj obred u puku je popraćen izrekom: „Čarala baka da ne bude mraka.“

U nekim dijelovima Lijepe naše mještani su na taj dan dubili misirače-tikve ili bundeve praveći joj otvore u obliku križa, oči, nos, zube ili usta. Kroz poklopac na vrhu u nju su stavljaju svijeću.

*Ova misirača što svijetli u tami jesenje noći zvala se BABA LUCA. Odrasli su se ogrtali bijelim plahtama, ponekada bijelili lica te nosili Babu Lucu kroz mjesto stavljajući je u prozore kuća gdje su bila djeca. Time bi pokazivali da se čovjek vrati na pravi put i da gleda očima vjere.

*Djeca su se strašno bojala Lucije, a odrasli su pojačavali taj strah govoreći: „Baba Luca prste tuca“, na ovaj način su plašili djecu da ne kradu.

*Na blagdan svete Lucije se sijala pšenica koja je svojim zelenilom davala nadu usred zime, istovremeno ukrašavajući domove te služila za proricanje o plodnosti sljedećega ljeta. Pšenica koja je dobro niknula i lijepo napredovala obećavala je dobru ljetinu i uspješnu godinu.

Izvor: Župa Rođenja BDM Kutjevo