28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Martinje u Kutjevu obilježeno krštenjem mošta i dobrom zabavom

Kutjevačko Martinje 2021.

U Kutjevu je jučer održan posljednji dan manifestacije Kutjevačko Martinje 2021. u organizaciji Turističke zajednice Grada Kutjeva, Udruge kutjevački vinari, HPD-a Vidim Kutjevo, Razvojne agencije Grada Kutjeva i uz pokroviteljstvo samoga Grada. Velik broj posjetitelja podržao je manifestaciju, a najbrojniji među njima bili su članovi različitih planinarskih društava iz Lijepe naše. Zbog epidemiološke situacije ove je godine bio onemogućen dolazak planinarima iz drugih zemalja, što i dalje nije umanjilo kvalitetu ovog događaja.

Cijeli su dan posjetiteljima bili dostupni raznovrsni sadržaji na štandovima kojih je i ove godine bilo u iznimno velikom broju. Različiti obrti, OPG-ovi, vinari i brojni drugi predstavili su i ponudili svoje proizvode, a ponovno se u program uvelo i tradicionalno pripremanje vola na ražnju.

Dan je započeo dolaskom planinara na Trg graševine gdje su ih dočekali naši planinari iz HPD-a Vidim koji su ih, nakon doručka, proveli planinarskim stazama kutjevačkog kraja. U 14 je sati počela svečana povorka s Trga graševine, a u zaprežnim vozilima bili su neki od organizatora manifestacije, među kojima i gradonačelnik Josip Budimir. Povorka se kretala prema crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije gdje ih je dočekao župnik Ivan Štivičić koji je blagoslovio mošt.

Po povratku na Trg graševine prisutni su se okrijepili, ugrijali i u 16 sati dočekali vinske biskupe. Dva su biskupa, na humorističan način, odradila tradicionalni obred krštenja mošta u vino. Posjetitelji su zasigurno mogli biti zadovoljni ponuđenim programom, a kako bi sve završilo u najveselijem mogućem tonu, završetak obilježavanja ove manifestacije okrunila je zabava uz TS Bisernicu i Libreto band.

U bogatoj fotogaleriji prenosimo djelić atmosfere s jučerašnjeg događaja: