29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

7. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE u Vetovu: Čvarkijada, najveći šokački vašar i olimpijada starih sportova


Udruga za baštinu, kulturu i turizam Požeški čuvari baštine Požega i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju po 7. puta jednu etno i baštinsku manifestaciju 7. Etno susreti Požeštine u sklopu koje se organizira i gastro manifestacija i natjecanje – Čvarkijada. 7. Etno susreti Požeštine održat će se 17. listopada (nedjelja) s početkom od 11 sati na imanju Schön blick u Vetovu.

Cilj manifestacije je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje, stare i izvorne narodne nošnje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, sakupljanje starih autohtonih predmeta seoskog i gradskog domaćinstva.

U sklopu 7. Etno susreta Požeštine organizirat će se zanimljiva natjecanja: Izbor najstarije narodne nošnjeIzbor najstarijeg upotrebnog predmeta seoskog domaćinstva, Izbor tradicijskog uređenja stola, Izbor autohtonih jelaIzbor najljepše djevojke za udaju i njene dvije pratilje, Festival voćnih rakija, likera i pekmezaSportski susreti Olimpijada starih sportova s osam kategorija starih, već zaboravljenih sportova. I ove godine organizirat će se pravi Šokački sokak sa šokačkim sajmom na kojemu će biti ponuda brojnih autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji i Baranji. Osim svega navedenoga sve posjetitelje očekuju nastupi i gostovanja KUD-ova s područja slavonskih županija i susjednih mjesta te natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove – Čvarkijada

Dođite u Vetovo, zabavite se i uživajte!